01-06-2022
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Gotowanie to coś więcej niż jedynie przygotowanie posiłku. Jak się okazuje, może poprawić poczucie pewności siebie, sprzyja zmianie nawyków żywieniowych oraz poprawia zdrowie psychiczne i ogólne.
Oceniono wpływ kilkutygodniowego kursu na przekonanie uczestników co do ich umiejętności kulinarnych, na ich samoocenę zdrowia psychicznego oraz ogólną satysfakcję z przygotowywania posiłków i działania dietetyczne.
W programie uczestniczyło kilkuset zdrowych Australijczyków. Od wszystkich wzięto dane dotyczące BMI oraz nawyków żywieniowych. Uczestnicy oceniali poziom pewności siebie i satysfakcji z gotowania w oparciu o umiejętności, wiedzę żywieniową, wydatki na żywność w i zachowania dietetyczne.
Jak ustalono, u osób, które uczestniczyły w programie, odnotowano znaczną poprawę ogólnego stanu zdrowia, i subiektywnej witalności bezpośrednio po programie, ale wszystko to utrzymywało się nawet sześć miesięcy po ukończeniu kursu, w porównaniu z grupą kontrolną.
- Poprawa jakości diety może być strategią powstrzymywania lub spowolnienia rozwoju problemów ze zdrowiem psychicznym, i innymi - mówi dr. Joanna Rees.
- Programy zdrowotne powinny priorytetowo traktować bariery zdrowego odżywiania, takie jak niewłaściwe warunki żywieniowe i ograniczenia czasowe, kładąc silny nacisk na wartość zdrowego jedzenia dzięki przygotowaniu szybkich i łatwych posiłków domowych bogatych w owoce i warzywa oraz ubogich w wysokoprzetworzone dania gotowe - dodaje dr Rees.
Już wcześniej odkryto związek między jedzeniem większej ilości owoców i warzyw a poprawą zdrowia psychicznego w dłuższej perspektywie. Ustalono jednak, że stan psychiczny uczestników poprawił się, nawet jeśli ich dieta nie uległa zmianie po zakończeniu programu. Co istotne, korzyści dla zdrowia psychicznego były podobne wśród uczestników z nadwagą lub otyłością i wśród osób o zdrowej wadze. - Sugeruje to związek między pewnością siebie i satysfakcją z gotowania a dobroczynnymi skutkami dla zdrowia psychicznego - wyjaśnia dr Rees.
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »