Strona głównaPasjeJak parzyć herbatę sypaną?

Jak parzyć herbatę sypaną?

Wielu z nas nie przywiązuje uwagi do tego, czy prawidłowo parzy herbatę sypaną. To duży błąd, ponieważ tylko trzymanie się pewnych zasad pozwala wydobyć z niej pełnię smaku i aromatu. Jak przygotować naczynia? Wody o jakiej temperaturze użyć? Jak długo parzyć?
Jak parzyć herbatę sypaną? [Herbata, © nolonely - Fotolia.com] Odpowiednio przygotowanie naczynia

Kiedy przystępujemy do , pierwszym krokiem powinno być ogrzanie czajnika gorącą wodą. Zimne naczynie może bowiem schłodzić wodę zbyt szybko i herbata nie zaparzy się tak, jak byśmy tego chcieli. Następnie sięgamy po liście herbaciane, które powinny być przechowywane w specjalnej puszce, bez dostępu powietrza i z dala od wilgoci. Warto również zwrócić uwagę na proporcje liści herbacianych, w stosunku do pojemności naczynia - jedna łyżeczka na osobę, plus jedna dodatkowa na czajniczek. Jeśli więc zamierzamy zaparzyć herbatę dla dwóch osób, wsypujemy trzy pełne łyżeczki liści do imbryczka.

Woda to podstawa

Do przygotowania należy używać wyłącznie świeżej wody. Jeżeli użyjemy już wcześniej zagotowanej, smak herbaty będzie prawdopodobnie mdły, ponieważ przy podwójnym gotowaniu woda traci zbyt dużo tlenu. Najlepiej używać wody filtrowanej, z której zostały usunięte wszelkie zanieczyszczenia, mające negatywny wpływ na smak herbaty.

Temperatura ma znaczenie

Woda do zaparzenia herbaty powinna osiągnąć temperaturę 100°C. Nie można pozwolić na jej przegotowanie, ponieważ istnieje prawdopodobieństwo, że straci za dużo tlenu. Większość nowoczesnych czajników zbyt długo gotuje wodę, dlatego kiedy ta osiągnie właściwą temperaturę (łatwo zauważyć ten moment po pojawiających się bąbelkach), należy szybko wyłączyć urządzenie i zalać liście. Warto również założyć kapturek na naczynie, aby zatrzymać ciepło.

Długość parzenia

Herbatę należy parzyć odpowiednio długo, aby uzyskać pełnię smaku. Kolor pojawi się dość szybko, ale smak potrzebuje więcej czasu. Herbatę sypaną powinno parzyć się maksymalnie 5 minut. Następnie należy ją zamieszać, a dopiero potem wlać do . Napar można zaserwować w dowolny sposób ze swoimi ulubionymi dodatkami.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • EWST.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy