Strona głównaPasjeJaka jest różnica pomiędzy herbatą czarną, a zieloną?

Jaka jest różnica pomiędzy herbatą czarną, a zieloną?

W kuchni każdego herbacianego smakosza z pewnością znajduje się kilka gatunków tego znakomitego naparu. Najpopularniejsze odmiany to jednak bez zmian herbata czarna oraz zielona. Czy zastawialiście się kiedyś, jakie różnice towarzyszą procesowi ich produkcji? Wyjaśniamy jak wygląda proces tworzenia herbaty czarnej i zielonej.
Jaka jest różnica pomiędzy herbatą czarną, a zieloną? [Herbata, © Marek - Fotolia.com] Jaka jest różnica między zieloną a ? Z początku wydaje się być znikoma, ponieważ pochodzą one z tego samego krzewu herbacianego – od rośliny zwanej Camellia Sinensis, a konkretnie ze świeżych, młodych liści. Różnica polega na tym, że poszczególne napary są produkowane w nieco inny sposób.

Herbata czarna jest albo cięta, albo wałkowana, co wyzwala wszystkie jej soki i naturalne enzymy, dzięki czemu rozpoczynany jest proces utleniania. Kolor liści staje się brązowo-czarny, a smak się zmienia. poddaje się tym samym procesom, jednak przed cięciem czy wałkowaniem, herbata jest podgrzewana do bardzo wysokiej temperatury. Niszczy to naturalne enzymy, co w konsekwencji uniemożliwia proces utleniania, dlatego herbata pozostanie zielona.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy