Strona głównaPasjeKuchnia wegańska - z miłości do jedzenia

Kuchnia wegańska - z miłości do jedzenia

Dieta wegańska to ścisła odmiana wegetarianizmu. Jak się okazuje stosują ją nie tylko zapaleni obrońcy praw zwierząt, ale i osoby, które chcą poprawić stan swojego zdrowia. Mimo wykluczenia z diety produktów pochodzenia zwierzęcego (mięso, mleko, jaja), możemy w łatwy sposób dostarczyć swojemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, niezbędnych do utrzymania go w dobrej formie. Jak to osiągnąć?
Kuchnia wegańska - z miłości do jedzenia [kuchnia wegańska, © vasilygureev - Fotolia.com] Aby zapewnić swojemu organizmowi możliwość prawidłowego funkcjonowania wystarczy, że nasza dieta będzie bogata w 5 podstawowych składników: owoce, warzywa, , pełne ziarna zbóż oraz orzechy. Opierając się na tych produktach można odżywiać się nie tylko zdrowo, ale i smacznie.

Intensywne smaki

Dieta wegańska ze względu na brak mięsa może wydawać się dietą bez smaku. Jednak nic bardziej mylnego. Należy pamiętać, że to właśnie warzywa nadają charakteru potrawom. Ostre papryki, korniszony czy marynowane cebulki to tylko niektóre z dodatków o niezwykle intensywnym smaku. Co więcej, pikantne przyprawy (np. ) zawierające kapsaicynę, wpływają korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Związek ten przeciwdziała bowiem tworzeniu się zakrzepów we krwi, zapobiega zatruciom, oczyszcza drogi oddechowe i wspomaga odchudzanie.

Bataty na… wszystko

Przechodząc na dietę wegańską, mięso często zastępujemy dodatkową porcją ziemniaków i surówki. Jednak, aby dostarczyć naszemu organizmowi jak największą ilość składników odżywczych, powinniśmy te „tradycyjne” dodatki zamienić na produkty bardziej wartościowe. Pierwszą, dobrą zamianą będzie zastąpienie zwykłych ziemniaków ich słodkimi kuzynami. Dzięki zawartości karotenów i karotenoidów (w tym luteiny) pozytywnie wpływają one na funkcjonowanie naszych oczu. Dodatkowo warzywa zawierające beta-karoten są doskonałą formą profilaktyki w przypadku niektórych nowotworów. Mimo ich słodyczy są także wskazane dla cukrzyków. Bataty mają o wiele niższy od tradycyjnych ziemniaków. Dodatkowo świetnie sprawdzają się w kuchni – można je przyrządzać na różne sposoby: pieczone, grillowane czy gotowane, wspaniale łączą się także z wieloma przyprawami i dodatkami.

Każda dieta, także i ta wegańska, może pozytywnie wpływać na zdrowie, jeśli tylko podejdziemy do niej z rozsądkiem. Pamiętajmy, że organizm potrzebuje wielu różnych składników odżywczych, dlatego nasze menu powinno być zróżnicowane.

Kühne

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Umierać po ludzku
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Oferty pracy