14-09-2018
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Początek jesieni to zwykle w polskich domach czas przygotowywania różnorodnych przetworów na okres zimowy. Wszystko po to, aby cieszyć się smakami lata, kiedy za oknem królować będzie śnieg i mróz. Aż 90 procent Polek samodzielnie przygotowuje przetwory. Najchętniej zamykamy w słoikach ogórki, paprykę i grzyby.
Różnorodność i powszechna dostępność świeżych owoców i , daje nam szeroki wachlarz wykorzystania ich w naszej kuchni. Polacy starają się zatrzymać mijające lato, jego zapach i smak. Gdzie? Oczywiście w słoikach! 50 procent z nich marynuje owoce i warzywa, 30 procent robi dżemy i soki, a 20 procent nalewki – wynika z badań marki Mosso.
Słoiki są trendyWarzywa są bardzo ważnym składnikiem w diecie każdego człowieka – stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Aby korzystać z ich walorów przez cały rok marynujemy je w wodzie lub occie. Warzywa, które najchętniej zamykamy w słoikach to: ogórki – wybiera je aż 84 procent badanych, papryka – 72 procent, grzyby leśne – 50 procent, pieczarki – 37 procent, gruszki – 35 procent oraz buraki – 20 procent. Marynowane warzywa sprawdzą się zarówno do obiadu, jak też do kanapek, mięs czy sałatek. Z analiz marki Mosso wynika, że Polacy rzadko samodzielnie przygotowują sałatki czy surówki. Po gotowe, czyli takie, które można znaleźć na sklepowych półkach, sięga aż 82 procent z nich.
to niezastąpione uciechy lata. W zimę często brakuje nam ich smaku i zapachu. Warto zatem własnoręcznie utrwalić wspomnienie po nich w postaci dżemów czy soków. Są nie tylko zdrowsze, ale także słoik domowych konfitur czy soku może być doskonałym prezentem dla bliskich. Z badań wynika, że aż 87 procent kobiet przygotowuje i lubuje się w dżemie truskawkowym, 75 procent w wiśniowym i jabłkowym. Ten ostatni ułatwi nam przygotowywanie zimowej szarlotki, a zmieszany z odrobiną cynamonu równie dobrze będzie smakował zapieczony z ryżem. Inne cieszące się popularnością dżemy to: malinowy – 51 procent, porzeczkowy – 20 procent oraz jagodowy – 10 procent.
Witaminowe bombyPodczas zimnej i szarej jesieni warto mieć po ręką witaminowe bomby, czyli domowej roboty . Według badanych w tej roli doskonale sprawdza się roztwór z malin – wybiera go aż 93 procent. Jest on skutecznym lekarstwem na przeziębienie. Zawiera naturalny kwas salicylowy, działający napotnie, a w konsekwencji obniżający gorączkę. Polacy chętnie robią także sok z truskawek – 68 procent, wiśni – 59 procent oraz porzeczek – 50 procent. Sok z czarnej porzeczki jest bogatym źródłem C i B, żelaza, jodu, kwasu foliowego, boru, wapnia i magnezu. Natomiast soki ze śliwek - 36 procent oraz agrestu – 25 procent poprawiają przemianę materii, a dzięki wysokiej zawartości witaminy A mają właściwości przeciwutleniające, co opóźnia proces starzenia się skóry.
Na jesienne i zimowe wieczory sprawdzają się także nalewki. Najchętniej robioną w domowym zaciszu jest słynąca z wyrazistego smaku malinówka, którą wybiera 68 procent badanych. Jest ona również bardzo skuteczna w walce z gorączką i przeziębieniem. Chętnie sięgamy także po nalewki z pigwy – 56 procent, wiśni – 50 procent, winogrona – 47 procent czy brzoskwiń – 31 procent, które korzystnie wpływają na serce i układ krwionośny.