Strona głównaPasjeJak profesjonalnie fotografować jedzenie?

Jak profesjonalnie fotografować jedzenie?

Robiąc zdjęcie potrawie, warto zadbać o elementy, które jeszcze ją uatrakcyjnią. Świetnym dodatkiem są świeże zioła czy akcesoria kuchenne, które wyróżnią nasz kadr spośród innych – podpowiada Maciej Zaczek, fotograf.
fot. Maciej Zaczek, LubellaNajpierw jemy oczami – to zasada, którą doskonale znają kulinarni mistrzowie. Wygląd dania jest równie ważny jak jego walory smakowe. Przepyszna i odpowiednio podana potrawa jeszcze długo będzie kojarzyć się z przyjemnością, do której warto wracać.

Na stronę wizualną posiłków zwraca uwagę coraz więcej osób. Szczególnie widać to na , gdzie użytkownicy zamieszczają fotografie nie tylko specjałów, których mieli okazję skosztować w restauracjach, ale równie często tych przyrządzonych samodzielnie.

Talerz w ogrodzie, czyli sposób na przemyślany kadr

fot. Maciej Zaczek, Lubellaak zatem sprawić, aby nasze dania wyglądały efektownie na zdjęciach? Maciej Zaczek, fotograf, przekonuje, iż nie potrzeba do tego profesjonalnego sprzętu. Wystarczy telefon komórkowy. – Większość ma naprawdę świetnej jakości aparat – mówi. – To od czego należy zacząć, to odpowiedni dobór światła. Najlepiej wykorzystywać dzienne, dające bardzo ładną żółtą poświatę.

Zaczek dodaje, że warto obudować fotografię jakąś historią i zadbać, aby uchwycony kadr był dobrze przemyślany i zaplanowany. Warto uwzględnić kontekst. Np. jeśli ustawimy talerz na krześle w ogrodzie bez żadnego powodu, musimy liczyć się z faktem, iż pomysł zostanie odebrany jako nietrafiony, a nie kreatywny. Zyskamy co najwyżej efekt przypadku. Natomiast ta sama kompozycja, która ma ilustrować np. piknik w niecodziennej aranżacji, będzie jak najbardziej uzasadniona.

Zioła skąpane w wodzie: dodaj potrawie blasku!

fot. Maciej Zaczek, Lubella– Fotografując obiekt należy zwrócić uwagę na perspektywę. Zdjęcia potraw najlepiej wykonywać z góry pod kątem 45 stopni. Jeżeli zależy nam na pokazaniu warstwowości potrawy np. burgera, wtedy należy zrobić zdjęcie poziome – radzi fotograf.

Warto też zadbać o elementy, które uatrakcyjnią zdjęcie. – Urozmaiceniem naszego dania mogą być różne dodatki kompozycyjne, np. świeże zwilżone kroplami wody, dzięki czemu wydają się jeszcze bardziej soczyste. Nie bójmy się wykorzystywać charakterystycznych akcesoriów kuchennych. Łączmy stare z nowym. Postarzały widelec czy finezyjna łopatka świetnie wyróżnią nasze zdjęcia – podsumowuje Zaczek.

Lubella

Zobacz także

 

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • EWST.pl
  • Pola Nadziei
  • Umierać po ludzku
  • Oferty pracy

  X   Strona wykorzystuje pliki cookies w celu prawidłowego jej działania oraz korzystania z narzędzi analitycznych, reklamowych, marketingowych i społecznościowych. Szczegóły znajdują się w Polityce Prywatności. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Jeśli nie chcesz, aby pliki cookies były zapisywane w pamięci Twojego urządzenia, możesz to zmienić za pomocą ustawień przeglądarki.   X