Strona głównaPasje5 kulinarnych specjałów, których musisz skosztować

5 kulinarnych specjałów, których musisz skosztować

Oprócz pamiątek z wakacyjnych wojaży przywozimy „garść wspomnień”. Wśród nich pojawiają się urlopowe smaki. W końcu to właśnie jedzenie nadaje kształt określonej społeczności. Sprawdźmy zatem, które przysmaki mają bogatą historię, a ich znaczenie jest głęboko zakorzenione w kulturze. Przy najbliższej nadarzającej się okazji musicie ich skosztować.
TRUFLE

Te kulinarne specjały od wieków są uznawane za afrodyzjak. O ich właściwościach obszernie pisał Brillant-Savarin w swojej „Fizjologii smaku” (1825 r.) nazywając je „diamentami kuchni”, dzięki którym każda potrawa staje się prawdziwym rarytasem. Jak podkreślał francuski smakosz, trufla uwodzi swoim intensywny aromatem i zdecydowanym smakiem, dlatego jest idealnym dodatkiem. To prawdziwa kusicielka. Można ją spotkać w między innymi w kuchni francuskiej, włoskiejoraz... polskiej, zwłaszcza tej bazującej na dawnych przepisach.

© mahony - Fotolia.com
 
Strony : 1 2 3 4 5

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Hospicja.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy