27-05-2017
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Szparagi przez lata uznawano za wykwintne, lecz ekskluzywne warzywo. Polacy jednak z roku na rok coraz bardziej doceniają ich niepowtarzalny smak, a przede wszystkim wartości odżywcze.
Białe, zielone i rzadziej spotykane w Polsce fioletowe pędy szparagów, znane są jako dodatek do potraw lub danie samo w sobie już od starożytności. Ich smak oraz właściwości lecznicze doceniono szczególnie w okresie renesansu. Jedzeniem królów zwykło się je nazywać od czasu kiedy stały się ogromnym przysmakiem francuskiego króla Ludwika XIV. W Polsce najczęściej spotykane i uprawiane są szparagi białe. Są nieco twardsze od zielonych, dlatego wymagają obrania przed ugotowaniem. Z uwagi na czas gotowania nie należy mieszać różnokolorowych szparagów. Warto zaznaczyć jednak, że różnica barw nie ma wpływu na zawartość substancji odżywczych tego warzywa.
Szparagowa fiesta Sezon na jest bardzo krótki – naprawdę świeże i dorodne są tylko w maju i czerwcu. Dlatego warto spróbować ich właśnie teraz. Świeże szparagi mają jasne zamknięte główki, połyskujące pędy i elastyczną łodygę. Aby zachowały swój niepowtarzalny smak, dobrze jest przechowywać je lekko zamoczone w wodzie lub obłożone wilgotną ściereczką.
Przygotowanie szparagów jest wbrew stereotypom bardzo proste.
- Szparagi należy przede wszystkim umyć oraz odciąć twarde końcówki. Białe pędy musimy dodatkowo obrać. Gotujemy je w wysokim garnku, we wrzącej wodzie ze szczyptą soli i cukru, sokiem z cytryny i pomarańczy oraz odrobiną masła, pod przykryciem przez około 5-10 minut (w zależności od gatunku i grubości). Dobrze ugotowane szparagi powinny być miękkie, lecz jędrne – mówi Bogusław Michałowski, mistrz kuchni INTERFERIE Medical SPA w Świnoujściu. Równie dobrze smakują szparagi ugotowane na parze, upieczone w piekarniku lub na .
Pomysłów na przyrządzenie dań ze szparagami jest wiele. Do najpopularniejszych należą tarty, zapiekanki, omlety czy też kremowe zupy.
- Najczęściej podaję szparagi z młodymi ziemniakami, sosem holenderskim oraz masłem klarowanym. Świetnie sprawdzają się także jako dodatek do ryb, mięsa wieprzowego czy wołowego – podkreśla Bogusław Michałowski.
Na zdrowie szparagiSzparagi to prawdziwa skarbnica cennych składników mineralnych i witamin. Są one doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, wapnia oraz błonnika. Zawierają dużą ilość glutationu, białka które pomaga w zwalczaniu miedzy innymi nowotworów oraz . Żelazo oraz potas obecne w tym warzywie wzmacniają naczynia krwionośne, zaś arginina chroni przed zakażeniami i przyśpiesza powrót do zdrowia po zabiegach operacyjnych. Dodatkowym plusem szparagów jest ich lekkostrawność oraz niska kaloryczność – jedyne 18 kcal
w 100g.