20-10-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Dynia to warzywo będące bogatym źródłem witamin i minerałów – zawiera witaminy A, B, C i PP oraz m.in. potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Dodatkowo, co może ucieszyć zwłaszcza kobiety, jest ona wyjątkowo niskokaloryczna. Dlatego dynia zasługuje na to, aby doceniać jej walory odżywcze i włączyć ją do naszej codziennej diety.
Choć jest to typowo jesienne warzywo, przypada na okres od września do stycznia, to jest ono idealnym materiałem na wszelkiego rodzaju przetwory. Dzięki temu możemy korzystać z jego bogactw przez cały rok.
Z tego kolorowego warzywa można wyczarować przeróżne zaskakujące dania zarówno w wersji słonej jak i słodkiej. Jednym z najprostszych dań, które łatwo i szybko możemy przygotować z tej pomarańczowej bomby witaminowej, bulionu i odrobiny curry jest zupa z dyni. Inną niezwykle smaczną potrawą, którą możesz zaskoczyć swoich najbliższych, jest z dynią z dodatkiem odrobiny curry i prażonych pestek z dyni. Jest to na tyle uniwersalne warzywo, że możemy z niej również upiec chleb i ciasto, a także usmażyć pancakes czy przyrządzić budyń.
doskonale nadaje się także na grilla, wystarczy skropić warzywo oliwą, oprószyć solą, dodać odrobinę rozmarynu. Tak przygotowana dynia może stanowić doskonałe towarzystwo dla dań mięsnych, ale również może być zaskakującym urozmaiceniem jako dodatek do sałatki. Interesująca jest również grillowa słodka wersja dyni. Skrop warzywo oliwą, dodaj odrobinę imbiru oraz cynamonu i połóż na ruszt. Dyniowy deser z grilla z odrobiną lodów waniliowych z pewnością zaskoczy twoje podniebienie.