23-09-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Wyglądają dosłownie jak malowane! Kolorowe kalafiory mają wszelki potencjał, by zawojować nasze stoły. Czarują pięknem oryginalnych barw, oferując mnóstwo witamin i składników odżywczych. Dostępne właśnie teraz – jesienią.
"Sztucznie modyfikowane? Czy na pewno zdrowe? A może nieprawdziwe?" - takie myśli mogą nam przebiec przez głowę, gdy po raz pierwszy na sklepowej półce ujrzymy kolorowego kalafiora, a nie jego dobrze nam znaną jasną odmianę.
Kto boi się nowości, będzie musiał zweryfikować swoje poglądy. Przynajmniej w kwestii rzadszych odmian . Właśnie dzięki ich kolorowi zawierają dużo składników korzystnych dla naszego organizmu, bo w tych znajdują się dodatkowe składniki.
Kolor = cenne składnikiSkąd zatem te kolory? Opowiada żywieniowiec Iwonna Niegowska: „Pomarańczowe kalafiory zawdzięczają swój kolor , który jest także odpowiedzialny za barwę marchewki. Składnik ten pomaga nadać skórze kolorytu i wspomaga funkcjonowanie wzroku. Fioletowe kalafiory mogą poszczycić się swoją odmiennością za sprawą antocyjanów, obecnych w wielu innych warzywach i owocach o tej barwie. Udowodniono ich korzystny wpływ na zdrowie człowieka, dlatego powinny znaleźć się w dobrze zbilansowanej diecie. Nie tylko kolorem, ale również kształtem zadziwia jasnozielony kalafior Romanesco. Pochodzący z okolicy stolicy Włoch może przywodzić na myśl symetrycznie stworzoną rafę koralową. Jest bogaty w witaminę C i błonnik pokarmowy. W smaku jest nieco wyrazistszy od popularnej odmiany kalafiora, z wyczuwalną orzechową nutą”.
Zmienność kalafiora: niejeden kolor, niejedna postaćW kuchni kalafior ma bardzo szerokie zastosowanie. Przez swój nienatarczywy smak może być bazą do przygotowania pysznej zupy. Kalafiora warto także uczynić głównym bohaterem dania - zapieczony lub usmażony w cieście będzie smakował doskonale. Znakomicie sprawdzi się także jako dodatek do schabu.
Knorr