Strona głównaPasjeHerbata w Chinach

Herbata w Chinach

Herbata w Chinach znana jest od tysięcy lat. Kraj ten to również drugi co do wielkości producent naparu w światowej skali. Co więcej, kultura herbaciana w tym państwie jest nadzwyczaj bogata i co za tym idzie ciekawa.
Herbata w Chinach [© fotokotpro - Fotolia.com] Odmiany herbaty uprawiane w Chinach

znane są jako miejsce narodzin herbaty. Przez setki lat były jej jedynym producentem w rejonie wschodniej Azji. Chociaż kraj ten wykorzystuje na swoje potrzeby dużą część własnej produkcji, nadal jest odpowiedzialny za około 18% światowego eksportu tego produktu. Chiny posiadają 1.431.300 hektarów porośniętych herbatą, co daje powierzchnię 8 razy większą niż aglomeracja Londynu. Cała południowo-wschodnia część kraju zajmuje się uprawą wielu różnych jej odmian. W północnej części tego obszaru uprawia się wysokiej jakości tradycyjną . Na wschodzie produkuje się zaś odmiany specjalne, takie jak herbata biała czy Oolong. Natomiast wzdłuż granicy z Wietnamem znajdują się plantacje jaśminu, którego kwiaty dodaje się do mieszanek z całego kraju. Tutaj znajduje się również miejscowość Yunnan, skąd wywodzi się krzew herbaciany. Rosną tu nadal dzikie krzewy, z których wytwarzana jest herbata czarna w dużych ilościach. W Chinach produkowane są również herbaty aromatyzowane i te prasowane w małe bloczki. Z niewielkimi wyjątkami, takimi jak Lapsang Souchong, Gunpowder czy Keemun, większość herbat z Chin nie jest łatwo dostępna.

Jak wygląda ceremonia picia herbaty?

W chińskiej ceremonii podawania herbaty najważniejszą rolę odgrywa smak i zapach naparu. Sztuka jej przygotowywania i nazywana jest Cha Dao. W większości regionów parzy się ją w małych, glinianych czajniczkach. Dla Chińczyków bardzo istotną rolę odgrywa temperatura wody, która musi być gorąca, ale nie za bardzo, gdyż może wtedy zepsuć smak herbaty. Gotowy napar rozlewany jest do małych i wąskich kubków, które napełnia się tylko do połowy. Chińczycy wierzą bowiem, że reszta jest wypełniona przyjaźnią i miłością. Za uprzejmy gest uznaje się wypicie herbaty w trzech łykach.

Polska zajmuje bardzo wysokie miejsce pod względem spożycia herbaty. Polacy – wolą ją jednak pić z obszernego kubka w domowym zaciszu. Najczęściej sięgamy po herbatę czarną lub zieloną, gorzką lub z dodatkiem cukru.

 

Skomentuj artykuł:

Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się

Wynik dodawania (tylko niezalogowani):

SZEŚĆ + JEDEN =

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

REKLAMA

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Aktywni 50+
  • Pola Nadziei
  • eGospodarka.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy

  X   Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.   X