Strona głównaPasjeJak i z czym jeść sushi?

Jak i z czym jeść sushi?

Sztuka jedzenia sushi tkwi w szczegółach. Oprócz sushi maki czy nigiri, które grają pierwsze skrzypce podczas uczty w japońskiej restauracji, serwuje się także tradycyjne dodatki, które wzbogacają doznania smakowe. Bez nich nie sposób delektować się sushi. O czym mowa?
Sos sojowy, wasabi i marynowany to przyprawy, których nie może zabraknąć w żadnym zestawie sushi. Ich rolą jest wydobycie ze składników tego, co najlepsze, sprawiając, że jedzenie sushi to coś więcej niż zaspokajanie głodu.

Naturalnie na słono

Prawdziwy sos sojowy jest w stu procentach naturalny i składa się tylko z 4 składników – soi, pszenicy wody i soli. Jak połączyć go z sushi? Do specjalnego małego talerzyka nalewamy jego niewielką ilość. Nie można przesadzić, bo jeśli zostawimy w sosjerce za dużo sosu, może to być odebrane jako zniewaga. Nigiri maczamy w sosie zawsze od tej strony, na której ułożona jest ryba. Nie należy „topić” całych kawałków w słonym sosie, a także nasączać nim – burzy to równowagę smaków i może sprawić, że ryż się rozsypie. Jeśli nie chcemy popełnić faux pas, unikajmy także mieszania sosu sojowego z wasabi – praktyka ta nie jest mile widziana wśród tradycjonalistów.

Zdrowa ostrość

Ostry japoński chrzan, który dodawany jest zawsze do sushi i sashimi to wasabi.

– Jest dużo ostrzejszy niż znany nam w Polsce chrzan, dlatego też nie można przesadzić z jego ilością – ta zielona, niewinnie wyglądająca przyprawa naprawdę może wycisnąć łzy z oczu! – mówi Tomasz Bojanowicz z warszawskiej sieci restauracji TenSushi.

Fot. Ten Sushi

Nie bez powodu jednak dodaje się ją do wszelkiego rodzaju sushi – jej zadaniem jest wyostrzenie i urozmaicenie smaku składników. Warto także wspomnieć, że wasabi skutecznie zapobiega zatruciom pokarmowym i słynie z właściwości antybakteryjnych, dlatego też zwykło się łączyć je z surową rybą.

Pomiędzy kęsami

Przy prawdziwej uczcie składników, odświeżenie naszych kubków smakowych zapewnia marynowany imbir. Ten przepyszny dodatek neutralizuje smaki i wzmacnia doznania, pozwalając w pełni cieszyć się wybornym sushi. O czym trzeba pamiętać w przypadku tego dodatku?

– Plastrów marynowanego imbiru nie należy łączyć z innymi składankami, ale jeść pomiędzy poszczególnymi porcjami sushi – twierdzi Tomasz Bojanowicz z TenSushi.

Pomaga to w przywróceniu równowagi smaków w trakcie posiłku, a także odświeża oddech i równie ważne – wspomaga trawienie oraz łagodzi ostrość wasabi.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Internetowe Stowarzyszenie Seniorów
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy