Strona głównaPasjeKulinarne odkrycia: Niecodzienne smaki

Kulinarne odkrycia: Niecodzienne smaki

Czekolada z chili, schab z brzoskwiniami czy mięsna zapiekanka z dodatkiem cynamonu to rodzaje połączeń coraz częściej pojawiające się na polskich stołach. Czy zestawienie słodkiego smaku z nutką ostrego aromatu ma szanse na stałe zagościć w menu większości domów?
Kulinarne odkrycia: Niecodzienne smaki Przez ostatnich kilka lat oferta gastronomiczna większości polskich miast znacznie powiększyła się o restauracje, bary i budki oferujące specjały kuchni azjatyckiej. Sztandarowym daniem niemal każdej z nich jest potrawa łącząca w sobie skrajne doznania dla podniebienia - kurczak słodko-kwaśny. Każda szanująca się restauracja chińska, tajska czy japońska posiada w swojej ofercie lubianą przez wielu fuzję smaków łagodnych, słodkich i kwaśnych o różnym stopniu ostrości. Sekret tkwi w połączeniu mięsa, warzyw i owoców z odpowiednią mieszanką przypraw. Czy jednak używanie składników pozornie do siebie nie pasujących jest charakterystyczne tylko dla kuchni orientalnej?

W chłodne jesienne i zimowe wieczory marzymy o chwili relaksu i odprężenia przy filiżance gęstej czekolady. Możemy kupić gotową mieszankę lub samemu przyrządzić ten pyszny napój ze sprawdzonych składników. By przełamać słodki smak czekolady wielu koneserów dodaje do niej szczyptę mielonego chili lub imbiru, powodując niesamowitą eksplozję aromatu i zwiększając jej właściwości rozgrzewające. Każdy, nawet zatwardziały konserwatysta przyzna, że zaledwie niewielka ilość ostrej papryczki powoduje istotną zmianę doznań smakowych tego magicznego napoju.

W codziennej kuchni coraz więcej wagi przywiązujemy do przypraw - znanych i lubianych polskich ziół, ale też korzennych dodatków przejętych z innych tradycji kulinarnych - cynamonu, kardamonu, oregano czy szafranu, które do niedawna kojarzyły się głównie ze słodkimi daniami. Dzięki nim proste i niewymagające wysiłku potrawy zmieniają się w wyjątkowo aromatyczne. Zwykłe danie z ryżem zyska na oryginalności, gdy zabarwimy je na żółto szczyptą kurkumy, owocowy kompot nabierze aromatu za pomocą cynamonu, czy goździków, a dodanie rozmarynu do kiełbasy ułatwi naszemu organizmowi trawienie tłuszczów. Warto dodać, że niektóre łączenia smaków są w polskiej kuchni obecne od dawna - nasi przodkowie z lubością używali tak zwanych "korzeni", by wzbogacić smak i aromat potraw.

Wybierając produkty spożywcze i przygotowując posiłki nie bójmy się eksperymentować i łączyć ze sobą różne składniki. Dzięki temu nasze potrawy mają szansę zyskać niecodzienny smak, a my zdobędziemy podziw wśród domowników i zaszczytne miano mistrza kuchni.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • eGospodarka.pl
  • Pola Nadziei
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy