02-10-2011
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Nie jesteśmy koneserami kasztanów. W naszym kraju raczej się ich nie jada i do niedawna trudno było kupić kasztany jadalne w innym miejscu, niż sklep internetowy. W ostatnich latach pojawiły się w ofercie lokali gastronomicznych i w niektórych sklepach, ale nadal raczej jako ciekawostka. Spróbować kasztanów możemy (i warto!) także na jesiennych i zimowych festynach i jarmarkach.
Kasztan jadalny ma niewiele wspólnego z naszym rodzimym kasztanowcem. Drzewa należą do zupełnie innych gatunków - kasztan jadalny pochodzi z rodziny bukowatych i dzieko nie rośnie w naszym kraju. Jego naturalnym terenem jest basen Morza Śródziemnego, jest uprawiany w śródziemnomorskiej Francji, ale także nieco powyżej tej strefy klimatycznej. W Polsce pojedyncze drzewa są hodowane w cieplejszych regionach na Dolnym Śląsku i Pomorzu Zachodnim. Okres zbiorów odbywa się - zależnie od gatunku - od końca września do poczatku listopada.
Kasztany jadalne jeśli chodzi o wartości odżywcze, są podobne ziaren zbóż. Są bogate w węglowodany złożone, zawierają też sporo błonnika - 6 g na 100 g, więcej niż makarony i ryż. Bogate są w witaminę C, B, E, wapno, magnez, potas, fosfor i żelazo. Stanowią doskonałe uzupełnienie zrównoważonej diety.
Jadalne kasztany bardzo dobrze komponują się z daniami z dziczyzny, grzybów i innych jesiennych przysmaków. W smaku są słodkie, a w konsystencji mączne. Można je gotować, piec lub poddawać innym rodzajom obróbki cieplnej. Najpopularniejsze są pieczone, często w chłodne dni sprzedawane są na ulicy bezpośrednio po wyjęciu ze specjalnych piecyków. W wielu kuchniach uchodzą za luksusowy, ekskluzywny składnik potraw, w innych stanowią "zwyczajny" element jesiennej diety. Można z nich zrobić mąkę, a nawet zupę, dodając włoszczyznę, bulion i sok jabłkowy. Stanowią też składnik wielu wypieków i deserów. We Francji bardzo popularny jest między innymi krem kasztanowy, który ze względu na wartości odżywcze stanowi nawet dodatek specjalnych "szkolnych" deserów dystrybuowanych w szkołach w ramach podobnych akcji jak polska "szklanka mleka".
W regionach gdzie rosną drzewa kasztanowe, istnieje zwyczaj jedzenia kasztanów w dzień Wszystkich Świętych, 1 listopada. Kasztany włożone w tym okresie pod poduszkę miały także chronić śpiących przed zagrożeniami ze strony błąkających się dusz.