Strona głównaPasjeNajlepsze kasztany są... w dolinie Casentino

Najlepsze kasztany są... w dolinie Casentino

Fani pewnego serialu powiedzą, że najlepsze kasztany są w Paryżu na placu Pigalle. Miłośnicy kuchni powinni jednak wiedzieć, że żadne miejsce na świecie nie może równać się z przepiękną doliną Casentino, w której odbywa się festiwal Polenty i Kasztanów. Ten wyjątkowy symbol jesieni świetnie sprawdza się jako składnik wielu ciekawych potraw.
Najlepsze kasztany są... w dolinie Casentino [© k2photostudio - Fotolia.com] Jesienne smaki Toskanii

8 grudnia to dzień, w którym malownicza miejscowość położona na wschodzie Toskanii zamienia się w raj dla miłośników . W tym dniu zgodnie z tradycją mieszkańcy doliny Casentino spożywają uroczysty obiad. Następnie do późnych godzin wieczornych lokalni producenci sprzedają najrozmaitsze produkty ekologiczne. Bohaterami festiwalu bez wątpienia są jednak przysmaki przyrządzone na bazie kasztanów jadalnych.

– Podczas toskańskiej imprezy zaopatrzymy się w mąkę kasztanową, kasztany suszone i pieczone, skosztujmy także, przygotowaną według tradycyjnej receptury polentę, czyli włoską potrawę ludową – radzi mistrz kuchni Leonardo Massi.

Smacznie i zdrowo

różnią się nieco od drzew z rodziny bukowatych znanych nam z parkowych alejek. Owoce tych pierwszych składają się z kilku orzechów pokrytych zielonkawą powłoką. Kasztany jadalne mają delikatnie słodkawy smak przez co idealnie sprawdzają się zarówno jako szybka przekąska, jak i dodatek do pełnowartościowych posiłków. Oprócz walorów smakowych te prawdziwe perły jesieni zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Owoce kasztanu składają się bowiem z dużej ilości błonnika oraz skrobi, które to na długi czas zaspokajają głód i dostarczają energię na wiele godzin. Leonardo Massi z Kuchni Dantego zapewnia również, że kasztany doskonale sprawdzą się w okresie jesienno- zimowym ze względu na zawartą w nich pokaźną dawkę .

Źródło energii

Kasztany fantastycznie sprawdzą się szczególnie jako dodatek do mięs i zup. Znakomicie smakować będą również w połączeniu z serem i winem. W zimne dni, kiedy nasze zapotrzebowanie na węglowodany jest wzmożone warto pokusić się o dania, które zawierają dużą ilość skrobi. Eksperci sugerują, że ze względu na dużą zawartość tego cennego składnika odżywczego idealnym rozwiązaniem będą potrawy złożone z makaronu i kasztanów.

Malma

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Aktywni 50+
  • Kosciol.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Oferty pracy