14-02-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Ostatnia dekada zmieniła podejście Polaków do gotowania i kulinariów w ogóle. Teraz to już nie tylko obowiązek, ale modne hobby, którym zajmują się całe rodziny. Cel przygotowywania posiłków także jest inny. Teraz gotuje się dla przyjemności i po to, by spędzić razem czas. Zmieniło się też to, co i jak gotujemy. Nadal cenimy sobie tradycyjną kuchnię, jednak chętniej próbujemy nowości, już nie tylko odtwarzając przepisy, ale także modyfikując je i komponując własne. Większą uwagę zaczęliśmy przykładać do wyglądu potraw. Jakie są powody tego nagłego wzrostu zainteresowania kulinariami?
Kultura kulinarna w powijakachCo ma wspólnego sytuacja polityczna kraju z jego kulturą kulinarną? Wbrew pozorom bardzo wiele. W czasach, kiedy ananasy czy pomarańcze były rarytasem, niełatwo było przyrządzić potrawy, w których skład wchodziły trudno dostępne produkty. Koniec epoki PRL-u otworzył nasze granice na nowe, zagraniczne smaki. Możliwe stało się „podróżowanie widelcem po mapie”, Polacy poznali sushi, kuchnię śródziemnomorską czy francuską. Z roku na rok nasze kulinarne horyzonty sięgały coraz dalej.
Dziś, nawet dla mieszkańców wsi czy małych miasteczek, gdzie nie ma sklepów z egzotyczną żywnością, nic nie stanowi bariery dla rozwijania kulinarnych zainteresowań. Z pomocą przychodzą doskonale wyposażone delikatesy internetowe, gdzie kupimy produkty z najbardziej odległych zakątków świata, z opcją dostawy do domu. Znakiem naszych czasów jest też coraz częstszy udział panów w codziennym przygotowywaniu posiłków. Nie bez znaczenia pozostaje fakt zainteresowania mediów tematyką gotowania. Praktycznie każda stacja telewizyjna ma w ramówce program , a zarówno jury, jak i uczestnicy z dnia na dzień stają się gwiazdami, które fani chcą naśladować.
Orientuj się na zagraniczne kuchnieJak wynika z badania „Polska na talerzu 2015”, przeprowadzonego w marcu zeszłego roku przez IQS na zlecenie Macro Cash and Carry, Polacy nadal najchętniej wybierają rodzimą kuchnię. Na drugim miejscu uplasowała się włoska sztuka gotowania. Kolejne, trzecie miejsce w rankingu zajęła kuchnia amerykańska. Wiąże się to z nasyceniem rynku restauracjami typu . Silna jest jednak tendencja, by przygotowując samodzielnie dania rodem z USA, takie jak hamburgery czy hot dogi, decydować się na ich zdrowsze odpowiedniki – na przykład używając pełnoziarnistych bułek czy świeżych warzyw.