18-07-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Apetyczna, sycąca, szybka w przygotowaniu, a przede wszystkim wartościowa – kasza. Dzięki swoim właściwościom odżywczym stanowi doskonały wybór na smaczny i pożywny posiłek. Kampania „Zboże smakuje i inspiruje” zachęca do spożywania kaszy każdego dnia.
Kasza to jadalne nasiona zbóż w postaci lekko rozdrobnionej lub pozbawionej twardej łuski. Przez stulecia stanowiły podstawę codziennych jadłospisów Polaków. Dzisiaj kasza może być produkowana prawie ze wszystkich rodzajów zbóż. Najczęściej w tym celu stosuje się grykę, jęczmień lub proso.
– Kasze obecne są w naszej kulturze od bardzo dawna. Doskonale nadają się na szybkie, smaczne i wartościowe danie, gdyż zależnie od rodzaju, potrzebują jedynie od dziesięciu do dwudziestu minut, aby były gotowe do spożycia, a także zawierają mnóstwo składników odżywczych. Możesz wybrać , jęczmiennie, jaglane, mannę, kukurydziane lub kuskus – każdy wybór będzie doskonałym i wartościowym posiłkiem, także dla osób dbających o linię, zwłaszcza jako składnik zbilansowanej diety. Kasze są naturalnym źródłem błonnika pokarmowego, , magnezu, cynku, żelaza i . Warto zaznaczyć także, że kasza jest polecana osobom dbającym o linię, a także sportowcom. Dzięki zawartemu w niej białku przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej – przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Anna Jelonek.
Według badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje”, ponad 75% Polek zgadza się ze stwierdzeniem, że „jesteś tym, co jesz”, a dla ponad 67% respondentek zdrowa dieta w głównej mierze kojarzy się z dietą „bogatą w wartości odżywcze”. Tymczasem zaledwie 3% spożywa codziennie produkty zbożowe, w tym kasze. Polki preferują 3 najbardziej popularne odmiany kaszy – jęczmienną, mannę i gryczaną. Ta ostatnia z nich spożywana jest 2-3 razy w tygodniu przez blisko 24% badanych. Ale ponad 30% ankietowanych przyznała, że spożywa , pęczak lub kuskus rzadziej niż 1 raz na tydzień, a prawie 40% nie jada kaszy kukurydzianej w ogóle.
– Kasze można wykorzystać na wiele sposobów. Są znakomitym dodatkiem do zup i drugich dań, a nawet deserów. Kasza gryczana dobrze smakuje z duszonymi i pieczonymi mięsami np. wołowiną lub dziczyzną, grzybami, nadaje się do gołąbków czy zapiekanek. Kaszę jaglaną można zapiec z owocami lub przyrządzić budyń. Duże pole do popisu daje kuskus – znakomicie pasuje do lekkich sałatek, grillowanych warzyw, deserów i zup. Zaletą tej kaszy jest to, że nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać ją gorącą wodą i po chwili jest gotowa do spożycia – tłumaczy Anna Jelonek.
„Zboże smakuje i inspiruje” to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków.