Strona głównaPasjeSery żółte bez tajemnic

Sery żółte bez tajemnic

Ser żółty to smaczny i coraz chętniej spożywany produkt spożywczy. Szeroka oferta sklepów i punktów handlowych sprawia, że często trudno jest odróżnić od siebie poszczególne gatunki oraz określić ich smak czy właściwości. Jeśli chcesz dowiedzieć się czym różnią się od siebie i do jakich potraw najlepiej nadają się najpopularniejsze odmiany sera żółtego, koniecznie przeczytaj niniejszy przewodnik.
Sery żółte bez tajemnic [©  jamdesign - Fotolia.com] Miękkie lub twarde, chude lub tłuste

Kryteriów podziału jest co najmniej kilka. Jednym z podstawowych i najprostszych jest rozróżnienie ze względu na twardość, o której decyduje zawartość wody w konkretnej odmianie. Zgodnie z tą klasyfikacją wyróżniamy sery żółte miękkie, twarde i półtwarde. Istotny jest także podział uwzględniający procentową zawartość tłuszczu w danym produkcie.

– Biorąc pod uwagę zawartość tłuszczu sery żółte możemy podzielić na pełnotłuste, a więc te zawierające nie mniej niż 45% tłuszczu, tłuste (do 45%), półtłuste (ponad 20%) oraz sery chude, w których zawartość procentowa tłuszczu nie przekracza 10% – mówi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. – Tłustość danego sera przekłada się na jego kaloryczność. Właśnie z tego względu osoby będące na diecie lub cierpiące na miażdżycę szczególną uwagę powinny zwracać właśnie na zawartość procentową tłuszczu w danym gatunku – dodaje ekspert MSM Mońki.

Smaczne sery holenderskie

Twardość czy procentowa zawartość tłuszczu to nie jedyne kryteria podziału serów żółtych. Specjaliści zwracają również uwagę na miejsce, w którym tradycyjnie wytwarzany był dany gatunek. Pod tym względem do najpopularniejszych należą sery typu holenderskiego.

– Cechą charakterystyczną serów typu holenderskiego jest elastyczny, miękki miąższ oraz nieliczne, małe otwory o wielkości ziarenek ryżu. Wyrazisty zapach idzie w parze z łagodnym śmietankowym smakiem. Na półkach sklepowych dostępnych jest wiele gatunków sera typu holenderskiego. W zależności od mleczarni, z której pochodzą, różnią się one nieco swoim składem i smakiem – informuje Ewa Polińska.

Najpopularniejszym gatunkiem holenderskiego jest Gouda. Jej znakiem rozpoznawczym jest wyrazisty zapach i charakterystyczny, śmietankowy smak. Doskonała topliwość Goudy powoduje, że idealnie sprawdza się jako dodatek do dań na ciepło – pizzy czy zapiekanek. Do serów typu holenderskiego zalicza się też ser Edamski o łagodnym, lekko kwaskowym smaku i sprężystym miąższu z nielicznymi, małymi oczkami. Ze względu na swoje właściwości jest serem o uniwersalnym zastosowaniu, który może być wykorzystywany do kanapek, koreczków, ale też makaronów czy zapiekanek.

Sery typu szwajcarskiego – słodkie i z dziurami

Równie smaczne, ale wciąż nie tak popularne jak te wywodzące się z Holandii, są sery typu szwajcarskiego. Charakteryzują się one łagodnym, lekko słodkawym smakiem i sprężystym miąższem. Najłatwiej rozpoznać je po dużych oczkach o wielkości zbliżonej do laskowego. „Dziury” te powstają pod wpływem dwutlenku węgla, który uwalnia się w procesie dojrzewania.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy