16-07-2014
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Miechunka, zwana także peruwiańską wiśnią lub złotą jagodą, jest znana działkowcom i amatorom ogrodnictwa jako roślina ozdobna. Niewielu wie, że jej owoce nie tylko są jadalne, ale mają także bardzo korzystny wpływ na zdrowie.
W ogrodzie miechunka zdobi grządki pomarańczowymi i rozdętymi, przypominającymi papierowe lampiony kwiatami. W ich środku natomiast znajduje się okrągły , kształtem przypominający małą wisienkę lub pomidorek koktajlowy, a smakiem – słodko-kwaskowy agrest.
Miechunka od dawna znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych. Przede wszystkim jej jagody odznaczają się wysoką zawartością witaminy C i A, beta karotenu, fosforu i niacyny. Uważa się, że zawarte w nich pestki wykazują łagodne działanie oczyszczające, dlatego miechunka polecana jest osobom, mającym problemy z trawieniem lub uskarżają się na . Wiśnia peruwiańska posiada też wysokie stężenie bioflawonoidów, czyli związków chroniących organizm przed nowotworami, dodatkowo ma niemały udział w uszczelnianiu naczyń krwionośnych i zapobieganiu , posiada również działanie przeciwgrzybiczne i przeciwalergiczne.
Do tych wszystkich przymiotów należy dodać także niezwykły smak miechunki. Jest on lekko słodki, z dodatkiem bardzo delikatnej goryczki i odrobiny kwaskowatości. Jej aromat porównywany jest do agrestu, ananasa lub kiwi, dzięki temu może być dodatkiem do sałatek lub sosów. Z miechunki bardzo łatwo przyrządzić nalewkę, konfitury i wszelkie inne przetwory, może być także wytrawnym dodatkiem do ciast i deserów, a nawet bardzo wdzięczną dekoracją tradycyjnych wypieków.
Kupując świeżą miechunkę, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jej kolor – jagody powinny być pomarańczowe. Żółte i zielone będą niedojrzałe, a więc zbyt kwaśne. Oprócz świeżej miechunki lub miechunkowych przetworów warto spróbować także miechunki suszonej, która może stać się codzienną, bardzo wartościową i lekką przekąską pełną wartości odżywczych i witamin.