04-09-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Są łatwo dostępne i stanowią składnik wielu powszechnie znanych i lubianych w Polsce dań. Wkrótce zaczną się zbiory, więc poniżej kilka ciekawych faktów, które - pomimo kariery jabłek na rodzimej ziemi - nie są powszechnie znane.
Skąd pochodzą jabłkaTak powszechne dziś w różnych regionach światach jabłka „narodziły się" tysiące lat temu na Bliskim Wschodzie. To Aleksander Wielki pierwszy odkrył te słodkie czerwone smakołyki podczas jego wyprawy do Azji Mniejszej w 300 roku p. n. e. i sprowadził je do Macedonii.
„Jedno jabłko dzienne trzyma lekarza z daleka ode mnie" Popularne angielskie przysłowie głosi: „An apple a day keeps the doctor away", co w wolnym tłumaczeniu można oddać jako: „jedno jabłko dzienne trzyma lekarza z daleka ode mnie". Nie jest to bezpodstawne, ponieważ jabłka zawierają więcej przeciwutleniaczy niż 1500-miligramowe tabletki witaminy C, co czyni je jednym z najsilniejszych źródeł antyoksydantów. Co więcej, wspomniane owoce są bogate w znaczne ilości fitozwiązków, które mają właściwości antynowotworowe.
Bezcenna skórka Nie warto obierać jabłek ze skóry, bo w niej znajdują się ważne składniki odżywcze - witaminy A i , oraz minerały, takie jak , , żelazo i , a wreszcie przeciwutleniacze. Ta część jabłek poprawia wygląd naszej skóry, a także działanie wzroku, systemu odpornościowego, kości i serca.
„Jesteś jabłkiem mojego oka"
Angielskie powiedzenie "you are the apple of my eye" jest odpowiednikiem naszego „oczka w głowie". A wzięło się to stąd, że starożytni Grecy i Rzymianie sądzili, iż źrenica oka przypomina jabłko.
Słowo-klucz: kwercetyna Jabłka pomagają w intensyfikacji ćwiczeń, ponieważ zawierają silny o nazwie kwercetyna, który pomaga dostarczyć więcej tlenu do płuc. W rezultacie rzadziej doświadcza się zadyszki, można ćwiczyć dłużej i ciężej.