Strona głównaPasjeWakacyjna kuchnia: niedoceniony kalafior

Wakacyjna kuchnia: niedoceniony kalafior

Kalafior. Często wydaje nam się na tyle zwyczajny, że nie poświęcamy mu w kuchni zbyt dużo uwagi – przeważnie wrzucamy go do zupy jarzynowej jako jeden z wielu jej składników lub podajemy jako dodatek do drugiego dania. Jednak na to warzywo można spojrzeć z nieco innej kulinarnej strony i na nowo docenić jego smak.
Prosta sztuka gotowania

Zacząć trzeba jednak od tego, jak należy przygotowywać kalafior do dalszego wykorzystania. Choć to popularne w Polsce warzywo, wciąż wielu jego wielbicieli nie robi tego prawidłowo. A jak prawidłowo ugotować kalafior?
  • Na początku należy oddzielić różyczki od łodygi.
  • Przed dalszą obróbką różyczki warto namoczyć w słodkiej lub kwaśnej wodzie. W ten sposób upewnimy się, że w środku nie czają się małe owady – kalafior jest dość wilgotny, a porowata struktura kwiatowa warzywa sprawia, że przepłukanie go może okazać się niewystarczające.
  • Co ważne, nie wyrzucamy łodygi! Po obraniu jest jędrne i soczyste (przypomina głąb kapusty), dlatego dobrze smakuje na surowo lub jako składnik sałatki. Łodygę można też wykorzystać, dodając je do wywaru na zupę.
  • Jeśli kalafior namoczymy, to potem wystarczy go gotować jedynie ok. czterech minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Właściwie ugotowane warzywo powinno być jędrne.
Nie taki nudny, jak go malują

© giulianax - Fotolia.comJuż wiemy, jak należy przygotowywać warzywo – teraz czas na dania, w których kalafior sprawdzi się znakomicie! Jak radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr, warto, zwłaszcza teraz, gdy na straganach królują świeże dorodne główki kalafiora, odejść od utartych przyzwyczajeń i pokusić się o nowe potrawy z wykorzystaniem tego warzywa.
  • Polacy najczęściej sięgają po swój sprawdzony sposób na kalafior, czyli różyczki w bułce tartej podsmażone na maśle. Rzeczywiście – pychota! Nie wszyscy jednak wiedzą, że równie pysznie będą smakowały zapieczone w sosie beszamelowym, na przykład z dużą ilością żółtego sera.
  • Kalafior zapiekany to także dobry pomysł na pyszny obiad.
  • Zamiast tradycyjnej zupy kalafiorowej, warto przyrządzić gęsty gładki krem – kalafior nadaje się do tego wyśmienicie.
  • Trafionym pomysłem będzie też dodanie tego warzywa do sałatki – różyczki kalafiora w połączeniu z winegretem to naprawdę wyszukany smak! Znakomicie sprawdzą się także w towarzystwie brokułów czy też w zestawieniu z papryką, oliwkami i ziołami.
  • Najprostszy przepis na aromatyczny kalafior? Podanie go polanego masłem lub margaryną z dodatkiem i ziół.
  • Na surowo? Także znakomity! Do tego odpowiedni dip – idealny będzie czosnkowy lub tysiąca wysp – i pyszna przekąska gotowa!
Jak widać, po kalafior możemy sięgać o różnych porach dnia: na obiad – delikatny krem kalafiorowy, na letnie drugie danie lub kolację – kalafior pod beszamelem, na przekąskę – kalafiorowa sałatka lub różyczki polane masłem, z czosnkiem i ziołami. I kto by się spodziewał? Wszak zwykliśmy uważać, że to taki nasz polski zwyczajny kalafior – czas to zmienić i znów docenić jego smak.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 19:54:03, 18-07-2012 fredzia44

    Kalafior w słoikach na zime jest pyszny.
  • 20:48:39, 18-07-2012 elizka

    Jadłam kiedyś na proszonej kolacji doskonalą sałatkę na bazie kalafiora.
    Przepisu nie znam niestety.
  • 20:54:41, 18-07-2012 tomeh

    Ja tam kalafiorku za bardzo nie lubię a już nie ze słoika. Ale jest faktycznie bardzo zdrowy
  • 20:56:35, 18-07-2012 elizka

    Fredziu,
    jaki smak ma ten ze słoika?
    Przy okazji przeczytałam artykuł obok tego o kalafiorach
    http://www.uroda.senior.pl/168,0,Owo...zczki,312.html

    Napisane,ze pomidory ,papryka i zielona herbata sa doskonałe na zmarszczki...?
    Moze to nieco spóżniona informacja w moim wieku ,ale stosuję,a jakze.

    Teraz zielone herbaty sa z dodatkiem przeróżnych owoców i ziół. Kupiłam niedawno z pigwą, bławatkiem,nawet płatkami róży...Bardzo smaczne.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Kosciol.pl
  • Kobiety.net.pl
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy