Warszawa: trwają Juwenalia Seniorów
Do czwartku, 23 czerwca, potrwają 9. Juwenalia III Wieku, organizowane w Warszawie przez Fundację AVE. Przez trzy dni na trzech warszawskich scenach – Domu Kultury Świt, Teatru Palladium i Klubu Hybrydy wystąpi ponad 3 tysiące seniorów z Uniwersytetów III Wieku z całej Polski. Zaśpiewają chóralnie, zespołowo, solowo, zaprezentują sztuki teatralne, a nawet pokażą układy taneczne.
Sezon na szparagi. Pyszne warzywo gości na stołach
Historia szparagów sięga 4500 lat wstecz. Delektowali się nimi już starożytni Rzymianie, lecz pochodzenie tych warzyw nie jest jednoznacznie potwierdzone. Niektórzy sugerują, że szparagową ojczyzną jest Azja, gdzie w dawnych Chinach wykorzystywano te rośliny jako środek od kaszlu oraz afrodyzjak.
Zielone, smaczne i zdrowe. Dlaczego warto jeść karczochy?
Maj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.
5 kulinarnych specjałów, których musisz skosztować
Oprócz pamiątek z wakacyjnych wojaży przywozimy „garść wspomnień”. Wśród nich pojawiają się urlopowe smaki. W końcu to właśnie jedzenie nadaje kształt określonej społeczności. Sprawdźmy zatem, które przysmaki mają bogatą historię, a ich znaczenie jest głęboko zakorzenione w kulturze. Przy najbliższej nadarzającej się okazji musicie ich skosztować.
Elementarz herbat: Darjeeling, Earl Grey oraz English Breakfast
Herbata to pyszny napar, który występuje w wielu smakach i odmianach. Niewiele osób wie, co kryje się za jego czasem nieco egzotycznymi nazwami. Wyjaśniamy, czym charakteryzują się poszczególne gatunki herbat. Tym razem przybliżymy trzy popularne gatunki herbat: Darjeeling, Earl Grey oraz English Breakfast.
Obiekt nienawiści śpiochów. Jak ewoluował budzik?
Od dawnych lat ludzie odmierzali czas. Zegary ewoluowały od tych najprostszych – słonecznych do elektronicznych, które łączą w sobie funkcje nie tylko budzika, ale również smartfona. Jak na przestrzeni wieków zmieniały się sposoby mierzenia czasu?
Sztuka jedzenia sushi tkwi w szczegółach. Oprócz sushi maki czy nigiri, które grają pierwsze skrzypce podczas uczty w japońskiej restauracji, serwuje się także tradycyjne dodatki, które wzbogacają doznania smakowe. Bez nich nie sposób delektować się sushi. O czym mowa?
Kulinarne łamigłówki: co kryje się pod obco brzmiącymi nazwami potraw
Każdemu z nas zapewne nie raz zdarzyło się zatrzymać nad kartą dań w restauracji przez dłuższą chwilę, w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, co kryje się pod wyjątkowo dla nas brzmiącą nazwą potrawy. W takich momentach, z jednej strony odczuwamy ciekawość, ale z drugiej obawę: jak się tę nazwę wymawia? Czym to się je? A jak to smakuje? Te i inne pytania budzić mogą w nas wątpliwości, ale do zdobycia na nie odpowiedzi przygotować się możemy znacznie wcześniej, dokładnie sprawdzając co kryje się pod nazwami dań o obcojęzycznym brzmieniu.
Arteterapia - wrocławscy seniorzy mówią przez sztukę
Jak sztuka może pomóc w diagnozie problemów i leczeniu zaburzeń? Grupa seniorek z Dolnośląskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku działającego przy Dolnośląskiej Szkole Wyższej oraz mieszkanki schroniska im. św. Brata Alberta we Wrocławiu wzięły udział w warsztacie arteterapeutycznym. Uczestniczki poprzez sztukę mogły opowiedzieć m.in. o problemie i zjawisku starzenia się. Spotkanie zorganizowane zostało z inicjatywy studentki DSW przy wsparciu pracowników Wydziału Nauk Pedagogicznych.
Grill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji?