Styl Życia eSenior Kultura Ludzie Wakacje Pasje Związki Recenzje Porady Dyskusje
Strona główna Styl życia Pasje Wiadomości

Warszawa: trwają Juwenalia Seniorów

fot. Juwenalia III WiekuDo czwartku, 23 czerwca, potrwają 9. Juwenalia III Wieku, organizowane w Warszawie przez Fundację AVE. Przez trzy dni na trzech warszawskich scenach – Domu Kultury Świt, Teatru Palladium i Klubu Hybrydy wystąpi ponad 3 tysiące seniorów z Uniwersytetów III Wieku z całej Polski. Zaśpiewają chóralnie, zespołowo, solowo, zaprezentują sztuki teatralne, a nawet pokażą układy taneczne.

więcej »

Sezon na szparagi. Pyszne warzywo gości na stołach

© Pixelot - Fotolia.comHistoria szparagów sięga 4500 lat wstecz. Delektowali się nimi już starożytni Rzymianie, lecz pochodzenie tych warzyw nie jest jednoznacznie potwierdzone. Niektórzy sugerują, że szparagową ojczyzną jest Azja, gdzie w dawnych Chinach wykorzystywano te rośliny jako środek od kaszlu oraz afrodyzjak.

więcej »

Zielone, smaczne i zdrowe. Dlaczego warto jeść karczochy?

© emirkoo - Fotolia.comMaj to sezon na karczochy. Warzywa te, przypominające wyglądem osty, pochodzą z okolic basenu Morza Śródziemnego, jednak dziś są uprawiane w całej Europie. Zielone, zwarte listki skrywają bogate w witaminy, węglowodany i błonnik serce. Smak mają lekko gorzkawy, jednak bardzo subtelny. Powinny je spożywać osoby dbające o linię, jednak nie tylko – warto poznać tajemnice tego niezwykłego warzywa.

więcej »

5 kulinarnych specjałów, których musisz skosztować

fot. collage Senior.plOprócz pamiątek z wakacyjnych wojaży przywozimy „garść wspomnień”. Wśród nich pojawiają się urlopowe smaki. W końcu to właśnie jedzenie nadaje kształt określonej społeczności. Sprawdźmy zatem, które przysmaki mają bogatą historię, a ich znaczenie jest głęboko zakorzenione w kulturze. Przy najbliższej nadarzającej się okazji musicie ich skosztować.

więcej »

Elementarz herbat: Darjeeling, Earl Grey oraz English Breakfast

© Aliaksei Smalenski - Fotolia.comHerbata to pyszny napar, który występuje w wielu smakach i odmianach. Niewiele osób wie, co kryje się za jego czasem nieco egzotycznymi nazwami. Wyjaśniamy, czym charakteryzują się poszczególne gatunki herbat. Tym razem przybliżymy trzy popularne gatunki herbat: Darjeeling, Earl Grey oraz English Breakfast.

więcej »

Obiekt nienawiści śpiochów. Jak ewoluował budzik?

© Giuseppe Porzani - Fotolia.comOd dawnych lat ludzie odmierzali czas. Zegary ewoluowały od tych najprostszych – słonecznych do elektronicznych, które łączą w sobie funkcje nie tylko budzika, ale również smartfona. Jak na przestrzeni wieków zmieniały się sposoby mierzenia czasu?

więcej »

Jak i z czym jeść sushi?

Fot. Ten SushiSztuka jedzenia sushi tkwi w szczegółach. Oprócz sushi maki czy nigiri, które grają pierwsze skrzypce podczas uczty w japońskiej restauracji, serwuje się także tradycyjne dodatki, które wzbogacają doznania smakowe. Bez nich nie sposób delektować się sushi. O czym mowa?

więcej »

Kulinarne łamigłówki: co kryje się pod obco brzmiącymi nazwami potraw

© azurita - Fotolia.comKażdemu z nas zapewne nie raz zdarzyło się zatrzymać nad kartą dań w restauracji przez dłuższą chwilę, w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie, co kryje się pod wyjątkowo dla nas brzmiącą nazwą potrawy. W takich momentach, z jednej strony odczuwamy ciekawość, ale z drugiej obawę: jak się tę nazwę wymawia? Czym to się je? A jak to smakuje? Te i inne pytania budzić mogą w nas wątpliwości, ale do zdobycia na nie odpowiedzi przygotować się możemy znacznie wcześniej, dokładnie sprawdzając co kryje się pod nazwami dań o obcojęzycznym brzmieniu.

więcej »

Arteterapia - wrocławscy seniorzy mówią przez sztukę

fot. DSWJak sztuka może pomóc w diagnozie problemów i leczeniu zaburzeń? Grupa seniorek z Dolnośląskiego Uniwersytetu Trzeciego Wieku działającego przy Dolnośląskiej Szkole Wyższej oraz mieszkanki schroniska im. św. Brata Alberta we Wrocławiu wzięły udział w warsztacie arteterapeutycznym. Uczestniczki poprzez sztukę mogły opowiedzieć m.in. o problemie i zjawisku starzenia się. Spotkanie zorganizowane zostało z inicjatywy studentki DSW przy wsparciu pracowników Wydziału Nauk Pedagogicznych.

więcej »

Jak grilluje się na świecie?

© exclusive-design - Fotolia.comGrill dla Amerykanów to przyrządzanie dużych i soczystych kawałków mięsa. Z kolei Brazylijczycy preferują słodki smak grillowanych owoców. Zupełnie inne preferencje kulinarne mają natomiast Chińczycy, którzy na ruszt wrzucają larwy owadów, insekty czy ptaki. Jak robią to Polacy i jak do grillowych rewolucji kulinarnych podchodzą mieszkańcy innych nacji?

więcej »

Strony : [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24] [25]


Polecamy Hospicja.pl Umierać po ludzku Pola Nadziei Kobiety.net.pl Oferty pracy