155 lat pewnego Krzesła. Historia piękna i wygody
Krzesło nr 14, uważane za najbardziej udany produkt przemysłowy świata, ma już 155 lat. Jaka jest tajemnica dawnych mebli, które do dziś pozostają nowoczesne? Przedstawiamy kamienie milowe w łączeniu funkcjonalności z designem.
Do austriackiej stolicy zawitała już wiosna rowerowa. Kto jeszcze w to wątpi, w najbliższy weekend z pewnością zmieni zdanie. Drugiego i trzeciego kwietnia br. w Wiedniu świętować będą wszyscy rowerzyści, odbędzie się wtedy Argus Bike Festiwal i 6. Wiedeńska Parada Rowerowa.
Whisky w Polsce. Pijemy jej coraz więcej
Już po raz drugi został opublikowany raport z rynku whisky – unikalne źródło wiedzy na temat branży i trendów w minionym roku. Co z niego wynika? Polska bardzo dobrze się rozwija pod względem picia whisky.
Narzędzia pod kontrolą. Niebezpieczne młotki
Młotki, wkrętaki, sekatory, nożyki już wkrótce będą niezbędne do wiosennych prac w domu, ogrodzie i na działce. W ubiegłym roku Inspekcja Handlowa sprawdziła blisko 470 partii tych i innych produktów do majsterkowania.
Słodycze: nie zawsze szkodliwe
Jedzenie to wielka przyjemność i niezawodny sposób na poprawę samopoczucia. Każdy z nas posiada indywidualne upodobania smakowe; tu, gdzie inni wolą ostrzejsze nuty, inni wybierają łagodne aromaty. Część z nas preferuje produkty kwaskowate, podczas gdy pozostali lubią te z nutką goryczy. Jednak smakiem, który niemalże wszyscy wskazują jako jeden ze swoich ulubionych jest smak słodki.
Co warto wiedzieć o przyrządzaniu ryb?
O zdrowotnych zaletach ryb nie trzeba nikogo przekonywać. O ich kulinarnych walorach również. Sposobów na przyrządzenie rybiego mięsa jest wiele, ale zanim zabierzemy się do jego przygotowania, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, dzięki którym nasze danie będzie smakowało naprawdę wybornie.
Herbata. Różnorodność smaków, wielość aromatów
Nie od dzisiaj wiadomo, że herbata niejedno ma imię – a w zasadzie kolor i smak. Pomimo wykorzystywania tych samych liści przy produkcji zielonej i czarnej odmiany tego napoju, obydwa otrzymywane napary zasadniczo różnią się zarówno intensywnością aromatu oraz barwą. Co jest tego przyczyną?
Grypa jest powszechnym problemem o tej porze roku. Wywołuje różne nieprzyjemne objawy i wyłącza nas z normalnego życia. Okazuje się, że nie tylko my na nią chorujemy, nasze czworonogi także mogą się z nią zmagać.
Nowe hobby Polaków: moda na gotowanie
Ostatnia dekada zmieniła podejście Polaków do gotowania i kulinariów w ogóle. Teraz to już nie tylko obowiązek, ale modne hobby, którym zajmują się całe rodziny. Cel przygotowywania posiłków także jest inny. Teraz gotuje się dla przyjemności i po to, by spędzić razem czas. Zmieniło się też to, co i jak gotujemy. Nadal cenimy sobie tradycyjną kuchnię, jednak chętniej próbujemy nowości, już nie tylko odtwarzając przepisy, ale także modyfikując je i komponując własne. Większą uwagę zaczęliśmy przykładać do wyglądu potraw. Jakie są powody tego nagłego wzrostu zainteresowania kulinariami?
Agnes Keleti - 95-letnia gimnastyczka nie traci formy [FILM]
Niedawno skończyła 95 at, a ciągle jest w świetnej formie. Agnes Kaleti ma na koncie 10 medali olimpijskich, w tym pięć złotych, ciagle jest w formie i promuje gimnastykę wśród młodych adeptek sportu.