Kuchnia śródziemnomorska: dobre produkty to podstawa
Kuchnia śródziemnomorska to bogactwo różnorodnych produktów i przypraw, ale z powodzeniem można ją przygotowywać również na polskich stołach. Gdzie i jak szukać produktów, by w pełni móc rozkoszować się oryginalnymi smakami rodem z rejonu Śródziemnomorza?
Nagrodzeni za pracę na rzecz seniorów
Domy pomocy społecznej, organizacje pozarządowe, pracownicy socjalni i osoby zaangażowane w pomoc innym zostały nagrodzone i wyróżnione podczas uroczystości z okazji przypadającego 21 listopada Dnia Pracownika Socjalnego.
Wrocławscy seniorzy ratują pszczoły
We wtorek 17 listopada, we Wrocławskim Centrum Seniora, seniorzy wysłuchali prelekcji o pszczołach. Wykład poprowadzili Marcin Musiałczyk i Konrad Lewacki – młodzi organizatorzy akcji Ratuj Pszczoły i Sanatorium dla Pszczół, pszczelarze z Fundacji Integracja Pokoleń, prawdziwi pasjonaci prezentowanej tematyki.
Proces starzenia się jest nieunikniony, jednak prowadząc aktywny tryb życia można odsunąć w czasie jego negatywne skutki. Warto więc zadbać o sprawność fizyczną i skorzystać z zajęć aqua aerobiku, które są świetną alternatywą dla ćwiczeń gimnastycznych.
Monetami z wizerunkiem Marszałka Józefa Piłsudskiego Narodowy Bank Polski zainaugurował dziś serię „Stulecie odzyskania przez Polskę niepodległości”. Na listopad została zaplanowana jeszcze jedna emisja monety.
Delikatny smak ryżu doskonale łączy się z różnymi przyprawami. To właśnie między innymi ze względu na swoją uniwersalność oraz walory odżywcze znajduje on zastosowanie w każdej kuchni świata. Jednak jakich dodatków użyć, aby wydobyć w pełni tkwiący w ryżu potencjał? Oto kilka prostych inspiracji, które pozwolą nam odkryć zarówno egzotyczne, jak i bardziej łagodne oblicze tych niepozornych ziarenek.
Dynia to warzywo będące bogatym źródłem witamin i minerałów – zawiera witaminy A, B, C i PP oraz m.in. potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Dodatkowo, co może ucieszyć zwłaszcza kobiety, jest ona wyjątkowo niskokaloryczna. Dlatego dynia zasługuje na to, aby doceniać jej walory odżywcze i włączyć ją do naszej codziennej diety.
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków jest coraz bardziej doceniana. Nie wszyscy jednak wiedzą, że różne gatunki alkoholi, między innymi piwa doskonale uzupełnią potrawy i wzbogacą doznania smakowe. Kriek, czy piwa o mocnym aromacie chmielu potrafią zaskoczyć szczególnie w połączeniu z delikatną jagnięciną czy słodkim deserem.
Niedosłuch nie musi ograniczać - wywiad z Aleksandrem Dobą
Stwierdziłem, że część wrażeń po prostu mi umyka, więc postanowiłem to zmienić – mówi zdobywca tytułu Podróżnika Roku 2015 National Geographic, który jako człowiek w historii samotnie przepłynął kajakiem Ocean Atlantycki.
Biegaj. To poprawia humor. Aż do euforii
Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Heidelbergu wykazały, że tzw. euforia biegaczy jest spowodowana wysokim poziomem endokanabinoidów, a nie endorfin, jak się dotychczas uważało.