28-02-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
O zdrowotnych zaletach ryb nie trzeba nikogo przekonywać. O ich kulinarnych walorach również. Sposobów na przyrządzenie rybiego mięsa jest wiele, ale zanim zabierzemy się do jego przygotowania, należy pamiętać o kilku ważnych zasadach, dzięki którym nasze danie będzie smakowało naprawdę wybornie.
, bez względu na rodzaj diety, są doskonałym produktem. Możemy jeść je na surowo, marynować, wędzić, piec, grillować czy gotować. Przygotowanie dania z ryby jest szybkie i nie wymaga wielu składników, jednak, aby podkreślić delikatność oraz jego subtelny smak warto przestrzegać tych oto reguł.
- Po pierwsze: zalecana temperatura wnętrza ryby w chwili zakończenia jej przyrządzania powinna mieścić się w granicach 50-60˚C. Wyższa, spowoduje, że mięso ryby zacznie wysychać.
- Po drugie: sposób w jaki przyrządzamy ryby wpływa na intensywność smaku mięsa. W efekcie gotowania – puści soki, ale już pieczenie czy grillowanie spowoduje ich koncentrację, co spotęguje smak.
- Po trzecie: zanim przystąpimy do gotowania, oczyśćmy rybę z resztek krwi ponieważ to właśnie ona nadaje mięsu gorzkiego posmaku.
- Po czwarte: jeśli podczas obróbki termicznej ryby na jej wierzchniej części zaczynają pojawiać się białe, pękające bąbelki, to znaczy, że mięso zostało przegotowane i zaczyna wysychać.
- Po piąte: przed podaniem ryby pozwólmy jej trochę odpocząć i odstawmy ją na kilka minut.
Nie zapominajmy także o odpowiednich przyprawach. Ryby dobrze komponują się z koprem, białym pieprzem, pietruszką, imbirem, , sokiem z cytryny i sosem sojowym. Pamiętajmy jednak, aby używać tylko tych sosów, które są wytwarzane wyłącznie z naturalnych składników i nie zawierają żadnych dodatkowych komponentów. Łatwo sprawdzić te informacje na etykiecie produktu.