07-02-2024
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Zidentyfikowano dwa szczepy probiotyków, które można stosować dla zmniejszenia masy ciała u otyłych psów.
- Wybierając do badania konkretne choroby metaboliczne, skoncentrowaliśmy się na powszechnym problemie otyłości u zwierząt domowych - mówi dr Younghoon Kim z Uniwersytetu Narodowego w Seulu.
Ogólna częstość występowania otyłości jest większa u starszych zwierząt domowych i sięga około 50 proc. całkowitej populacji zwierząt domowych we wszystkich grupach wiekowych. Znaczna część tych zwierząt jest poddawana leczeniu, obejmującemu działania dietetyczne.
Poza uznaniem roli w rozwiązywaniu konkretnych problemów prof. Kim wskazuje szersze możliwości terapeutyczne, jakie oferują probiotyki - dotyczą całego spektrum chorób dotykających nasze zwierzęta domowe.
Zbadano różnice w składzie mikroflory jelitowej u młodych i starych psów, co pokazało spadek populacji bakterii kwasu mlekowego, gatunków Bifidobacterium i Enterococcus u starszych psów.
W ramach testów czworonogom rasy beagle podano wybrane szczepy, Enterococcus faecium IDCC 2102 i Bifidobacterium lactis IDCC 4301, a także zastosowano u nich dietę wysokotłuszczową.
Wyniki pokazały skuteczność szczepów w redukcji i naprawie braku równowagi w wywołanej otyłością. - Wybrane przez nas szczepy wykazały dużą efektywność w zmniejszaniu procentowej zawartości tkanki tłuszczowej u psów - zauważa prof. Kim.
- To, co wyróżniało te szczepy, to ich zdolność nie tylko do ograniczania spożycia jedzenia lub zwiększania wydalania, ale, co ważniejsze, aktywowania energetycznego. Nawet w przypadku stosowania diety wysokokalorycznej zaobserwowaliśmy spadek masy ciała, zmniejszenie podskórnej akumulacji tłuszczu i wzrost metabolizmu energetycznego - wyjaśnia prof. Kim.
W grupie psów, która otrzymała wybrane szczepy, zaobserwowano obniżony poziom stanu zapalnego i nasilone podstawowe czynności metaboliczne, takie jak produkcja insuliny. Co więcej, zwiększył się u nich odsetek bakterii komensalnych, które działają jako obrona przed szkodliwymi bakteriami i zwiększając .
Na podstawie:
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »