17-07-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Orientalne smaki od lat cieszą się ogromnym zainteresowaniem odważnych poszukiwaczy nowych wrażeń kulinarnych. Dzięki produktom dobrej jakości i dostępności charakterystycznych przypraw, te aromatyczne specjały możemy przygotować również we własnym domu.
Festiwal kolorówW przypadku kuchni indyjskiej pierwszą rzucającą się w oczy rzeczą jest wprost nieopisane bogactwo nasyconych, ciepłych barw. Jest to zasługa przede wszystkim przypraw, takich jak kurkuma, chili, oraz unikatowa garam masala. To właśnie dzięki nim można osiągnąć niebywale wyrafinowany smak dań zarówno mięsnych, rybnych, jak i wegetariańskich. Bez względu na to, jakie składniki zdecydujemy się połączyć, aby stworzyć wyraziste danie z nutą orientalną, kluczowy jest dobór produktów bazowych, obok indyjskich podpłomyków ćapati oraz soczewicy króluje oczywiście ryż.
W przeciwieństwie do tradycji japońskiej, gdzie ryż powinien być bardzo lepki, kuchnia wymaga, aby śnieżnobiałe ziarna charakteryzowały się wyjątkową sypkością. Dlatego też wprost doskonałym wyborem przy orientalnych wycieczkach kulinarnych stanie się ryż Basmati. Smukłe, subtelne w smaku ziarna, które podczas gotowania delikatnie się wydłużają pozwolą na przygotowanie dań nie różniących się od tych, które serwowane są u podnóża Himalajów oraz nad brzegiem nieposkromionej rzeki Ganges.
Wschodnie inspiracjeRozpoczynając domowe eksperymenty z kuchnią indyjską warto zdecydować się na proste połączenia. Doskonałym i ekspresowym daniem stanie się ryż Basmati z duszonymi warzywami oraz odrobiną tradycyjnego, gęstego sosu chutney. Gdy myślimy jednak o czymś bardziej pożywnym, ciekawym wyborem stanie się kurczak tikka masala, który stanowi brytyjską wariację na temat indyjskich smaków. Podstawą tej potrawy są uprzednio zamarynowane, a następnie grillowane kawałki mięsa, które polewa się gęstym sosem masala na bazie mleka kokosowego i pomidorów oraz podaje z miseczką sypkiego ryżu.
Bardzo popularne są także kotleciki falafel z ciecierzycy, bądź bobu, które apetyczne skomponują się z interesującym sosem miętowo-jogurtowym oraz ryżem Basmati.
Na koniec nie można zapomnieć o typowym dla kuchni indyjskiej curry, które w wersji rybnej składać się powinno z mocno doprawionych filetów, obsmażonych na jednej patelni z cebulą, imbirem, czosnkiem i chili, a następnie serwowanych na kopczyku białego .