20-10-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków jest coraz bardziej doceniana. Nie wszyscy jednak wiedzą, że różne gatunki alkoholi, między innymi piwa doskonale uzupełnią potrawy i wzbogacą doznania smakowe. Kriek, czy piwa o mocnym aromacie chmielu potrafią zaskoczyć szczególnie w połączeniu z delikatną jagnięciną czy słodkim deserem.
Piwo w kuchniUniwersalne, posiadające nieskończoną ilość smaków i aromatów, łączy się wspaniale z produktami takimi jak karczochy, ocet czy czekolada. Warto więc zastanowić się, jak najlepiej wykorzystać je w kuchni i porzucić w kąt obawy dotyczące podawania go nawet z najbardziej wyszukanymi potrawami.
Przystawki:- Belgijskie piwo Lambic - jego gorzki smak jest wyczuwalny szczególnie na samym początku kosztowania potrawy, dlatego śmiało możemy podawać je w towarzystwie prawie każdej przystawki
- Lager – doskonale komponuje się z popularnymi składnikami starterów takimi jak sałaty, Prosciutto Crudo, jajka, majonez czy krewetki
- Irish Stout – fantastycznie sprawdza się w połączeniu z – takimi jak ostrygi, homar czy langusta
- Czeskie piwo Pils - idealnie smakuje z małżami
- Koźlak – spróbuj połączyć to piwo z wędzoną rybą
Pierwsze dania:- Alt lub Lager Wiedeński – podkreślą smak dań z sosem pomidorowym
- Irlandzkie Red Ale – podawaj z zupami warzywnymi
- Piwa jasne i aromatyczne o mocnym smaku – idealnie współgrają z Risotto
- Strong Lager - idealny do dań, które zawierają składniki o specyficznym, mocnym smaku, takie jak kapusta włoska lub kiełbasa
- Francuski Bière de garde – dopełni smak makaronów z mięsem
- Mocne jasne piwo – do sosów typu „amatriciana” (mięso, pomidor i ser pecorino)
Drugie dania rybne: pieczone, duszone lub w sosie słodko-kwaśnym- Bawarski Pils – pasuje do lekkich dań rybnych
- Lager - do ryby pieczonej i
- Piwa bursztynowe o mocnym słodowym aromacie – podawaj do ryb duszonych
- Piwa mocne - dobrze komponują się z potrawami słodko-kwaśnymi i nie boją się połączenia z rybami w każdej postaci
Drugie dania mięsne:- Lager i Pilsner – pasuje do kurczaka i indyka bez dużych ilości sosu
- Pale Ale - współgra z królikiem
- Piwo belgijskie (mocniejsze) lub Scotch - do
- Piwa angielskie z mocno wyczuwalnym aromatem chmielu - świetnie łączą się z jagnięciną
- Bawarskie Weisse - wydaje się wprost stworzone po to, by podawać je z wieprzowiną
Sery:- Koźlak - świetnie pasuje do brie i serów włoskich o średnim okresie dojrzewania
- Piwa Trapistów – tworzą idealną kompozycję z serami pikantnymi i dojrzałymi serami kozimi
- Piwa mocniejsze takie jak Barley Wine czy Imperial - współgrają z serami niebieskimi i z klasycznymi serami pleśniowymi
Desery:- Belgijskie piwo Kriek lub Framboise - komponuj z tortami lub z owocowymi słodyczami
- Mocne brytyjskie Cream Stout – podawaj do czekolady i do czekoladowych deserów
Pamiętajmy jednak, że najlepszym doradcą jest nasz gust i upodobania – dlatego najlepiej próbować, próbować i jeszcze raz próbować, aż znajdziemy połączenia, które najbardziej będą nam odpowiadały.