23-05-2016
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Herbata to pyszny napar, który występuje w wielu smakach i odmianach. Niewiele osób wie, co kryje się za jego czasem nieco egzotycznymi nazwami. Wyjaśniamy, czym charakteryzują się poszczególne gatunki herbat. Tym razem przybliżymy trzy popularne gatunki herbat: Darjeeling, Earl Grey oraz English Breakfast.
Darjeeling Darjeeling pochodzi z niewielkiej krainy położonej w Indiach u podnóży Himalajów, na wysokości aż 2200 m n.p.m. Znajduje się tam 17 tysięcy ha plantacji herbacianych, które stanowią aż 3% całej produkcji herbaty w Indiach. Liście w tym regionie zaczynają się rozwijać po pierwszych, marcowych deszczach, a herbatę zbiera się w dwóch etapach – wiosenno-letnim oraz jesiennym. Liście zebrane jako pierwsze nabywane są jedynie przez zamożnych koneserów - sprzedawane są bowiem za bardzo wysokie kwoty. To najdroższa herbata na świecie zwana „szampanem wśród herbat”. Darjeeling charakteryzuje się delikatnym, szlachetnym posmakiem muskatu i połyskującym, złotym kolorem. Uznawana jest za najlepszą z indyjskich gatunków herbat i jedną z najlepszych na świecie.
English BreakfastJak sama nazwa wskazuje to mieszanka herbat przeznaczona do picia o poranku, w szczególności przy okazji pierwszego posiłku. Jej mocny i nasycony smak idealnie współgra z dodatkiem i cukru. To smaczne połączenie gładkiego w smaku Assamu, jasnej herbaty cejlońskiej i herbat kenijskich. Od początku kompozycja ta była tworzona tak, aby ożywiać umysł i pobudzać organizm do trawienia po tradycyjnym, bardzo obfitym śniadaniu angielskim. Herbata ta zawiera duże ilości teiny.
Earl GreyEarl Grey to pierwsza poznana w zachodnim świecie pachnąca mieszanka herbat. Legenda głosi, że została nazwana na cześć brytyjskiego Premiera Charlesa Greya, który podczas swojej kadencji wprowadził ustawę o zniesieniu niewolnictwa w całym Imperium Brytyjskim. Było to prawdziwe historyczne osiągnięcie. Podobno w dowód wdzięczności i uznania otrzymał dyplomatyczny prezent – herbatę aromatyzowaną olejem z bergamotki i od tego czasu herbata Earl Grey zyskała na popularności. Warto wiedzieć, że smak tej mieszanki doskonale podkreśla plasterek . Stanowi ona także świetne uzupełnienie deserów kremowych, ciast biszkoptowych lub tartaletek. Najlepiej smakuje podawana bez mleka.