17-06-2009
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
27 czerwca na rynku łódzkiego Centrum Handlowo - Rozrywkowego Manufaktura odbędzie się szósta edycja Festiwalu Dobrego Smaku. Impreza ta to międzynarodowy pokaz sztuki kulinarnej i ogólnopolski konkurs dla restauratorów na najlepszą potrawę.
Na rynku Manufaktury przy specjalnych stanowiskach do gotowania kucharze - na oczach widzów - będą przygotowywać swoje specjały, które następnie oceni jury pod przewodnictwem szefa kuchni warszawskiego hotelu Jan III Sobieski - Roberta Sowy. W skład jury wejdą szefowie kuchni hoteli należących do grupy Vienna International z Berlina, Pragi, Krakowa i Łodzi. Ogłoszenie wyników oraz wręczenie nagród odbędzie się wieczorem podczas uroczystej gali.
Tematem tegorocznego konkursu są ryby i owoce morza. Na ich bazie kucharze z 16 restauracji wyłonionych w pierwszym etapie konkursu będą przygotowywali konkursowe potrawy.
Podczas festiwalu odbędzie się także pokaz sztuki barmańskiej w wykonaniu duetu Drinkshow - Mateusza Szewczyka i Waldemara Seilera, a Dariusz Ślusarczyk zapozna widzów z egzotyczną sztuką rzeźbienia w owocach wywodzącą się z krajów dalekiego Wschodu czyli carvingiem. Specjaliści z kliniki dietetycznej 4health opowiedzą o elementach zbilansowanej diety i płynących z niej korzyściach. Odwiedzający festiwal będą mogli dowiedzieć się, jak ułożyć swoją dietę, by mieć więcej energii i móc w pełni cieszyć się życiem.
Otyłość to nadmierne zmagazynowanie tkanki tłuszczowej, do którego prowadzi nadmierna podaż energii dostarczanej w pożywieniu w stosunku do zapotrzebowania organizmu. Z otyłością powiązane są różnorakie dolegliwości: cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca, zwyrodnienia stawów. czytaj dalej »