09-12-2015
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Fani pewnego serialu powiedzą, że najlepsze kasztany są w Paryżu na placu Pigalle. Miłośnicy kuchni powinni jednak wiedzieć, że żadne miejsce na świecie nie może równać się z przepiękną doliną Casentino, w której odbywa się festiwal Polenty i Kasztanów. Ten wyjątkowy symbol jesieni świetnie sprawdza się jako składnik wielu ciekawych potraw.
Jesienne smaki Toskanii8 grudnia to dzień, w którym malownicza miejscowość położona na wschodzie Toskanii zamienia się w raj dla miłośników . W tym dniu zgodnie z tradycją mieszkańcy doliny Casentino spożywają uroczysty obiad. Następnie do późnych godzin wieczornych lokalni producenci sprzedają najrozmaitsze produkty ekologiczne. Bohaterami festiwalu bez wątpienia są jednak przysmaki przyrządzone na bazie kasztanów jadalnych.
– Podczas toskańskiej imprezy zaopatrzymy się w mąkę kasztanową, kasztany suszone i pieczone, skosztujmy także, przygotowaną według tradycyjnej receptury polentę, czyli włoską potrawę ludową – radzi mistrz kuchni Leonardo Massi.
Smacznie i zdrowo różnią się nieco od drzew z rodziny bukowatych znanych nam z parkowych alejek. Owoce tych pierwszych składają się z kilku orzechów pokrytych zielonkawą powłoką. Kasztany jadalne mają delikatnie słodkawy smak przez co idealnie sprawdzają się zarówno jako szybka przekąska, jak i dodatek do pełnowartościowych posiłków. Oprócz walorów smakowych te prawdziwe perły jesieni zawierają mnóstwo wartości odżywczych. Owoce kasztanu składają się bowiem z dużej ilości błonnika oraz skrobi, które to na długi czas zaspokajają głód i dostarczają energię na wiele godzin. Leonardo Massi z Kuchni Dantego zapewnia również, że kasztany doskonale sprawdzą się w okresie jesienno- zimowym ze względu na zawartą w nich pokaźną dawkę .
Źródło energiiKasztany fantastycznie sprawdzą się szczególnie jako dodatek do mięs i zup. Znakomicie smakować będą również w połączeniu z serem i winem. W zimne dni, kiedy nasze zapotrzebowanie na węglowodany jest wzmożone warto pokusić się o dania, które zawierają dużą ilość skrobi. Eksperci sugerują, że ze względu na dużą zawartość tego cennego składnika odżywczego idealnym rozwiązaniem będą potrawy złożone z makaronu i kasztanów.
Malma