Strona głównaPasjePachnąca i aromatyczna kawa w domowych warunkach

Pachnąca i aromatyczna kawa w domowych warunkach

Kawowi smakosze mówią, że przygotowanie espresso przypomina malowanie obrazu - na ostateczny efekt ma wpływ kompozycja wielu kolorów. Podobnie jest w przypadku kawy, gdzie aromat każdej filiżanki zależy od szeregu czynników. Podstawowa wiedza z tej dziedziny pozwoli nam przygotować małą czarną, której smak przywoła klimat włoskiej kafejki.
Pachnąca i aromatyczna kawa w domowych warunkach Na smak kawy szczególny wpływ ma sposób jej zbierania. Obecnie robi się to za pomocą dwóch metod, tzw. na sucho i na mokro. Pierwsze rozwiązanie polega na oddzieleniu miąższu od ziaren po 4 tygodniach suszenia. W drugim przypadku miąższ zostaje oddzielony od ziaren na krótko po ich zebraniu, dzięki czemu kawa zachowuje właściwości smakowe. Jednak zabarwienie, aromat i moc finalnego zostają wydobyte i podkreślone dzięki procesowi palenia kawy. Jeśli zostanie on właściwie przeprowadzony, pozwala wydobyć z ziaren to, co najlepsze.

przygotowuje się dziś dwoma sposobami – wywar i perkolacja. Pierwszy polega na poddaniu działaniu wrzącej wody odpowiednio zmielonych ziaren (kawa po turecku), drugi zaś na przepuszczeniu przez zmielone ziarna kawy strumienia gorącej wody (90 st. C). To właśnie ten sposób pozwala otrzymać prawdziwe espresso.

Wybierając składniki do przygotowania espresso, należy zwrócić uwagę na kilka kwestii dotyczących ziaren. Oprócz procesu palenia ważne jest też ich miejsce pochodzenia i rodzaj. Wśród wielu gatunków kaw najpopularniejsze są – nadająca smak i zapach Arabika o niewielkiej zawartości kofeiny oraz równie wyrazista, jednak nieco bardziej gorzka Robusta. Ta pierwsza nadaje małej czarnej lekko kwaskowaty posmak, niwelując nutę goryczy.

Wybór sprzętu

W domowych warunkach można przyrządzić na kilka sposobów. - Najprostszym jest wykorzystanie zaparzacza, zwanego również Kafeterią, Kawiarką lub Mokką - mówi Joann Szpak z firmy Segafredo Zanetti - Jest to niewielkie aluminiowe urządzenie umożliwiające parzenie mocnego naparu. Stosując zaparzacz, nie uzyskamy jednak charakterystycznej dla włoskiego espresso cremy, czyli pianki o charakterystycznym, orzechowym kolorze. Rekompensuje to jednak cena kafetiery, która waha się w przedziale od 18 do 60 zł. Zaletą zaparzania kawy w kafetierze jest też możliwość dodania przypraw np. cynamon, kardamon, które urozmaicą aromat napoju. Taki sposób jego parzenia jest też bardzo popularny we Włoskich domach. Jeżeli jednak zależy nam na cremie, możemy zaopatrzyć się w domowy ekspres z kolbą. Urządzenia te są droższe od zaparzaczy. Ich ceny zaczynają się od 300 zł, jednak dzięki odpowiedniemu ciśnieniu, które wytwarzane jest przez urządzenie, otrzymujemy aromatyczny napar z lekką pianką, charakterystyczną dla prawdziwego włoskiego espresso. Wygodnym rozwiązaniem jest zakup ekspresu automatycznego, który zmieli kawę i zaparzy ja pod odpowiednim ciśnieniem, jednak koszt takiego urządzenia to minimum 1000 zł.

… gdy zbierze się miarka

Korzystając z urządzenia, jakim jest ekspres, pamiętajmy o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim używajmy wody źródlanej lub filtrowanej, gdyż zawartość kamienia w wodzie z kranu może utrudnić prawidłowe funkcjonowanie maszyny i mieć wpływ na jakość kawy. Na każdą filiżankę kawy zaparzaną w ekspresie potrzebne jest od 7 do 8 gramów kawy. Po każdorazowym wsypaniu do kolby zmielonej kawy należy uderzyć nią delikatnie w stół lub w wewnętrzną część dłoni w celu równomiernego rozprowadzenia proszku kawowego, a następnie przycisnąć tamperem . Czas ekstrakcji (parzenia) ma ogromny wpływ na smak napoju powinien on wynosić 25 sekund. Jeśli kawa wypływa zbyt szybko należy ją mocniej ucisnąć lub drobniej zmielić. Gdy wypływa zbyt wolno może oznaczać to, że jest za drobno zmielona. Nie zapominajmy też, że po każdorazowym przyrządzeniu kawy należy usunąć jej pozostałości z kolby.

Mleczna pianka

Trudno wyobrazić sobie aromatyczne cappuccino czy delikatne latte bez puszystej mlecznej pianki. Przygotowując napoje kawowe musimy właściwie spienić mleko. Jeżeli nie posiadamy automatycznego ekspresu z dyszą, możemy użyć do tego celu spieniacza, zwanego też minimikserem (od 15 zł) lub specjalnego dzbanka z pokrywką, w której zamontowany jest spieniacz . Aby spienić mleko tą metoda powinniśmy podgrzać je do 60 C. Jeżeli wykorzystujemy do tej czynności ekspres automatyczny – mleko musi być zimne. Po schłodzeniu wlewamy je do metalowego dzbanuszka i zanurzamy w nim dyszę, która pozwoli uzyskać pożądany efekt. Aby otrzymać idealną piankę mleko powinno mieć co najmniej 3% tłuszczu.

Największą zaletą przygotowywania kawy w domu jest to, że każdy z przepisów możemy urozmaicić według własnego uznania. Możemy do tego użyć rozmaitych przypraw, aromatów czy naturalnych składników, takich jak czekolada czy suszone owoce. Po wszystkim zostaje nam tylko rozkoszować się ulubionym napojem. W okresie letnim popularne jest przygotowanie orzeźwiającej kawy na zimno. Wystarczy espresso zmieszać z lodem i mlekiem i ozdobić je bita śmietaną lub dodać lody w naszym ulubionym smaku.

Katalog Konsumencki: zobacz i oceń

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Akademia Pełni Życia
  • Kosciol.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy