Strona głównaPasjeSztuka parzenia kawy

Sztuka parzenia kawy

Metod parzenia kawy jest wiele. Podanie dobrej kawy to wielka sztuka. Miejsce, czas, klimat i towarzystwo to połowa sukcesu. Druga połowa to odpowiednie przygotowanie.
Sztuka parzenia kawy [© Krasser - Fotolia.com] Tureckie dziedzictwo

Kawa po turecku to najbardziej tradycyjny sposób serwowania kawy. Ukłon klasycznej sztuce oddasz przez zaserwowanie swoim bliskim pobudzającej dawki energii prosto z miedzianego tygielka z długim uchwytem. Kolejno napełnij go co najmniej 2 pełnymi łyżeczkami aromatycznej mielonej, cukrem (jedna łyżeczka cukru na każdą miarkę kawy) i dopełnij wodą (nie dolewaj wody do samej krawędzi tygielka, ponieważ podgrzana kawa będzie kipiała). Mieszankę tę podgrzej i zdejmij z ognia od razu po zagotowaniu. Czynność tę powtórz 3 razy - dopiero tak przyrządzona kawa nabierze pełnej mocy. Jeszcze tylko odrobina kardamonu i już możecie dać się uwieść niezwykłemu smakowi naparu.

Stylowa kafetierka

Niespodziewana wizyta przyjaciół między obiadem a popołudniową drzemką, może stać się okazją do wypróbowania całkiem nowego pomysłu na kawę. W tym celu niezbędna będzie kafetierka - niedrogie, ale przydatne urządzenie, z którego korzystać możesz wszędzie. Wyparz pojemnik gorąca wodą, a następnie wsyp odpowiednią ilość kawy mielonej. Zalej ją gorącą, ale nie wrzącą wodą, zamieszaj i odstaw na 3 do 5 minut. Teraz wystarczy przefiltrować napar z fusów opuszczając sitko na dół i już możesz zaprosić gości na prawdziwą ucztę, dla podniebienia i ducha.

Czarna magia

Ekspresy do kawy z pewnością zostały wymyślone przez prawdziwych koneserów tego trunku. Rodzajów tych urządzeń jest wiele, ale najpopularniejsze z nich to ekspres przelewowy i ekspres ciśnieniowy. Na ekspres przelewowy może pozwolić sobie w zasadzie każdy miłośnik kawy. Imituje on ręczne filtrowanie kawy. Zimna woda ze zbiornika przepływa przez przepływową grzałkę, gdzie jest podgrzewana do temperatury od około 90 do 95°C, po czym na skutek ciśnienia pary wędruje przewodem do góry i skapuje do filtra. Tu woda rozpuszcza aromaty i substancje smakowe kawy, a gotowy napar spływa do podstawionego dzbanka. Odpowiednio konserwowany i czyszczony ekspres, będzie Ci dawał dużo radości przez długi czas. Ekspres ciśnieniowy to specjalista od słynnego espresso. Przepis na tę kawę opiera się na trzech podstawowych zasadach: materiał, mielenie, maszyna:

* materiał - należy przygotować kawę ziarnistą,
* mielenie - kawę należy mielić na bieżąco, tuż przed zaparzeniem, uważając, żeby była zmielona równomiernie,
* maszyna - ekspres musi mieć ustawione odpowiednie parametry: temperatura wody 88-92 stopnie Celsjusza, ciśnienie 9 barów, czas parzenia 25-30 sekund.

W zależności od okoliczności potrzebny będzie Ci także cukier, tłuste mleko, imbir, kakao, lody waniliowe - każdy z tych dodatków stanie się fantastycznym dopełnieniem kawy, nadającym jej niepowtarzalny charakter.

Sprawdzonych przepisów na wyśmienitą kawę jest bardzo dużo. Kawa po wiedeńsku, kawa we włoskim stylu, kawa mrożona, rozgrzewająca kawa z alkoholem na zimne wieczory... Początkującym adeptom sztuki parzenia kawy polecamy sprawdzone sposoby mistrzów. Masz ochotę na czekoladę? Skończyła się śmietana? Zapachniało cynamonem? Uruchom wyobraźnię i zabaw się w baristę tworząc swoją niepowtarzalną kompozycję.

Joanna Papiernik / Senior.pl

Zgłoś błąd lub uwagę do artykułu

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • eGospodarka.pl
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Oferty pracy