Strona głównaPasjeŻółty ser bez tajemnic. Obalamy mity

Żółty ser bez tajemnic. Obalamy mity

Wielbiciele twardych serów podpuszczkowych (zwanych popularnie serami żółtymi) cenią jego smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Sery żółte nadają charakter kanapkom, są dodatkiem do potraw, ale także głównym składnikiem wielu z nich. W wielu krajach stanowią obowiązkowe zakończenie posiłku. Jednak mają swoich przeciwników, którzy rezygnują z tego przysmaku przez często nieprawdziwe stereotypy.
Żółty ser bez tajemnic. Obalamy mity [© bit24 - Fotolia.com] Oto kilka mitów i ich wyjaśnienie

1. Sery żółte są niezbyt zdrowe. Fałsz!


Prawda jest taka, że są bardzo zdrowe. Zawierają wiele cennych składników takich jak białko, kwasy tłuszczowe, witaminy (A, B, i K) i minerały (, fosfor, magnez, cynk i miedź). Znaczna ich część jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, nerwowego i mięśniowego organizmu. Ponadto wspomniane witaminy i minerały są odpowiedzialne za budowę naturalnej bariery ciała przed bakteriami i wirusami. Warto dodać, że ser żółty jest najlepszym źródłem wapnia wzmacniającego kości, zęby i paznokcie spośród wszystkich przetworów mlecznych. Tylko 7 gram wyrobu, zawiera tyle tego cennego pierwiastka, co pełna szklanka mleka.

– Dla osób przeświadczonych, że ser żółty zawiera zbyt dużo tłuszczu, pocieszające jest to, że pewna ilość zdrowych tłuszczów jest organizmowi po prostu potrzebna. Dietetycy, mając na uwadze odżywczą, ale i kaloryczną wartość wyrobu, radzą aby spożywać ser żółty systematycznie, ale z umiarem – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

2. Najlepsze sery żółte produkowane są w formie okrągłych cylindrów. Fałsz!


Sery mają różne kształty i rozmiary. Od czego to zależy? W zasadzie każdy producent sera może kierować się w tej kwestii indywidualnymi kryteriami.
– Ani kształt, ani wielkość bloków sera, nie wpływają w żaden sposób na jego jakość. Obecnie największą popularnością cieszy się kształt wydłużonego prostopadłościanu, który jest niezwykle łatwy w porcjowaniu. Gatunek i smak sera żółtego zależą przede wszystkim od wykorzystywanych surowców i procesu produkcji – mówi Ewa Polińska.

Oryginalny ser żółty jest wytwarzany jedynie z mleka oraz komponentów związanych z procesem dojrzewania, czyli bakterii, kwasu mlekowego i podpuszczki. Na smak i jakość specjału największy wpływ mają więc gatunek mleka, a także długość nasalania i dojrzewania sera. Podczas dojrzewania ser nabiera właściwości odpowiednich dla danego gatunku – klaruje się konsystencja, barwa, smak i zapach oraz oczkowanie. Istotna jest także specyfika i dawkowanie wymienionych komponentów, które stanowią tajemnicę zakładowych serowarów.

3. Sery typu holenderskiego i szwajcarskiego są popularne, bo są najtańsze. Fałsz!


W Polsce najpopularniejszymi wyrobami serów typu holenderskiego są Gouda i Edamski, szwajcarskiego zaś Aldamer i Ementaler. Różni je proces produkcji, smak a przez wzgląd na to, że znajdują się w ofercie wielu firm i spółdzielni mleczarskich, także jakość i cena. Wśród nich są więc tańsze i droższe wyroby.
Wspomniane żółte sery typu holenderskiego i szwajcarskiego są popularne przede wszystkim dlatego, że mają harmonijny, stonowany smak. Dzięki temu ich zastosowanie w kulinariach jest bardzo uniwersalne, a same sery są łatwo przyswajalne. Można jadać je w większej ilości, czego nie sposób uczynić z serami o bardzo intensywnych smaku i aromacie.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • eGospodarka.pl
  • Kosciol.pl
  • EWST.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Oferty pracy