Strona głównaPasjeNa polskim grillu króluje kiełbasa

Na polskim grillu króluje kiełbasa

Ponad 80 proc. badanych wskazało, że na ich „majówkowym" grillu znajdzie się tradycyjna kiełbasa. Popularne są także karkówka, szaszłyki, drób, kaszanka oraz ryby. Wśród dodatków prym wiodą ketchup i musztarda. Coraz chętniej sięgamy także po dipy, a na grillu pojawiają się warzywa oraz owoce.
Z utęsknieniem czekaliśmy na koniec wyjątkowo długiej zimy. Coraz dłuższe dni, wyższe temperatury i zieleń traw to wyraźne zwiastuny nadchodzącej wiosny, a co za tym idzie . Z badania przeprowadzonego przez firmę MOSSO wynika, że ponad 50 proc. Polaków planuje rozpocząć grillowanie w tzw. „majówkę". Co ciekawe, aż 63 proc. entuzjastów jedzenia z rusztu to kobiety.

- Grill staje się coraz powszechniejszym i coraz ważniejszym elementem letniego biesiadowania Polaków. W tym roku kalendarz majowy znów nam się szczęśliwie ułożył. Wystarczy wziąć trzy dni urlopu, by przy odrobinie pogodowego szczęścia, radować się jedzeniem z rusztu przez całe 10 dni, ale przecież do grillowania wystarczy nam również jedno wolne popołudnie - mówi Tomasz Kwaśniewski, manager MOSSO.

Jeszcze w latach 90-tych grillowanie nie było popularną formą spędzania wolnego czasu. Preferowano ogniska, podczas których pieczono na długich patykach i umieszczano w ogniu kiełbaski oraz ziemniaki. Moda na grilla przywędrowała do nas ze Stanów Zjednoczonych, gdzie „barbecue" znany jest od wielu lat. Sceny ze wspólnego grillowania akcentowane były nawet w czołówce serialu „Cudowne lata", pokazującego życie amerykańskiej rodziny w latach 60-tych. W mgnieniu oka na dobre zakorzeniło się również nad Wisłą. Ba, stało się ono nawet jedną z ulubionych form spędzania wolnego czasu przez Polaków, którzy przekonali się, że nic tak nie zaostrza apetytu, jak jedzenie na świeżym powietrzu. Wiosną ogrody, tarasy i działki wybudzają się z zimowego snu, stając się miejscem spotkań towarzyskich. Z danych firmy MOSSO wynika, że 49 proc. badanych najchętniej grilluje w zaciszu swojego ogródka, z przyjaciółmi lub rodziną. Innymi ulubionymi miejscami do grillowania są działki, które wybiera 35 proc. oraz polany nad jeziorem (11 proc.) lub rzeką (4 proc.).
Grillowa mięsna uczta
© Cobalt - Fotolia.comGrillowane jedzenie nie należy do tzw. „fast foodów". To misterne, wręcz rytualne konstrukcje posiłków, w których najważniejszy jest proces przygotowania. Mięso przeznaczone do grillowania należy zamarynować dzień wcześniej. Ułatwi to przede wszystkim jego pieczenie, a dodatkowo doda potrawie smaku, zapachu oraz kruchości. Marynaty można przyrządzić na bazie czerwonego wina, oliwy, soku z cytryny, czosnku, miodu, sosu sojowego i wielu przypraw. Skład marynaty zależy od rodzaju mięsa i gustu kulinarnego.

Choć Polacy od lat starają się udoskonalać swoją sztukę grillowania, to i tak 81 proc. wybiera tradycyjną kiełbasę. Powodzeniem cieszą się również karkówka - 60 proc., szaszłyki mięsno-warzywne - 42 proc., pierś z kurczaka - 35 proc., kaszanka - 27 proc., skrzydełka z - 21 proc. oraz ryba - 13 proc.
 
Strony : 1 2

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • eGospodarka.pl
  • Oferty pracy