Strona głównaPasjeNa polskim grillu króluje kiełbasa strona 2 / 2

Na polskim grillu króluje kiełbasa

strona 2 / 2



Grillowane „specialite de la maison" stają się popisem kunsztu i wyobraźni. Popularne są piersi z kurczaka przyrządzane w jogurcie z cytryną i miodem. Innym modnym daniem z drobiu jest również tortilla z dodatkiem dużej ilości warzyw i dipów. Te ostatnie możemy przyrządzić sami na bazie twarożku, śmietany, majonezu czy gęstego jogurtu lub kupić gotowe. Uznane przez ankietowanych dodatki to: ketchup, który wybiera 87 proc., musztarda - 71 proc., sos czosnkowy - 48 proc., majonez i sos chrzanowy - 15 proc. oraz chrzan - 13 proc.

Na biesiadę pod gołym niebem Polacy chętnie zapraszają także kartkówkę i żeberka. Tą pierwszą można zamarynować w wodzie po kiszonych ogórkach ze świeżym rozmarynem, solą i pieprzem, żeberka zaś w coli i miodzie z odrobiną czosnku, ostrej papryki i ziół prowansalskich. Bardziej wyrafinowane gusta chętnie sięgają również po jagnięcinę w oliwie z oliwek z miętą, tymiankiem i czosnkiem lub wołową polędwicę, którą bezpośrednio przed położeniem na grilla wystarczy posmarować z obu stron oliwą z oliwek i oprószyć dużą ilością grubego pieprzu.

Na zdrowie
Sporo osób w okresie wiosennym, gdy zaczyna się , jest na diecie. Staramy się wrócić do formy po zimie, która zostawia nam po sobie pamiątkę w postaci kilku kilogramów więcej. Aby grillowanie było lekkie i zdrowe zamiast mięsa możemy wybrać ryby, warzywa i owoce. Najczęściej sięgamy po łososia, pstrąga i makrelę. Przed grillowaniem warto zamarynować je w oliwie z oliwek, czosnku, tymianku i rozmarynie. Innym sposobem jest zrobienie paczuszek z folii aluminiowej, do których włożymy rybę i warzywa: paprykę, cebulę, szparagi oraz marchewkę, do tego masło czosnkowe i świeże zioła.

© Darius Dzinnik - Fotolia.comWiosna jest także okresem, kiedy powinniśmy spożywać więcej . Możemy je podawać zarówno w sałatce, jak też w formie grillowanej. Prawdziwą rozkoszą dla podniebienia są grillowane ziemniaki. To właśnie one znalazły się na pierwszym miejscu, wśród najchętniej grillowanych warzyw - wybiera = je ponad 67 proc. ankietowanych. Najpopularniejsze są ziemniaki po prowansalsku, z dodatkiem masła, czosnku i ziół. Na kolejnych miejscach uplasowały się: grillowana papryka - 60 proc., cukinia - 38 proc., pieczarki - 38 proc., - 23 proc oraz pomidor - 13 proc. Wszystkie warzywa najlepiej marynować w oliwie z czosnkiem, a przed grillowaniem owinąć folią. Warzywa w prosty sposób można również połączyć z chudym mięsem, robiąc szaszłyki. Trafionym dodatkiem będą nie tylko grillowane warzywa, ale też lekkie, świeże sałatki. Modna jest sałata lodowa z sosem vinegret.

Desery
Na grillowe party chętnie wproszą się także owoce, które zastąpią kaloryczne desery. Na grill możemy położyć kawałki arbuza, który delikatnie podgrzany, uwolni swój aromat. Popularne są także grillowane truskawki z rabarbarem w brązowym cukrze i z lodami waniliowymi. Miękkie owoce warto zawinąć w folię aluminiową, te większe, jak banan, wystarczy przeciąć na pół i położyć skórką do dołu. Ananasy najlepiej pokroić na plastry. Urozmaiceniem grillowego menu będą również puszyste pianki, które opiekane nad grillem od lat spożywane są w Stanach Zjednoczonych. Pod wpływem żaru pianki zmieniają się w gorący kremowy przysmak w chrupiącej skórce. Można wykorzystać je także do zrobienia szaszłyków z owocami.
Strony : 1 2
 

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Aktywni 50+
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • EWST.pl
  • Oferty pracy