12-04-2013
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Czekolada jest jednym z najpopularniejszych smakołyków na świecie. Dziś obchodzimy jeden z kilku poświęconych jej dni w roku. Warto poświętować...
Nasiona były znane ludzkości już w1900 roku p. n. e., stanowiły wówczas integralną częścią cywilizacji i kultury Azteków oraz Majów. Europejczycy zaś połączyli je z mlekiem i cukrem, a w czasie rewolucji przemysłowej rozpoczęła się masowa produkcja czekolady.
Jakkolwiek rodzimy region to Ameryki, dziś małe państwo afrykańskie Wybrzeże Kości Słoniowej odpowiada za 30 proc. światowej produkcji kakao. Obecnie czekolada to nie tylko smakowita tabliczka - przepisów na jej wykorzystanie jest ogrom: stanowi podstawę lub dodatek do deserów, element głównych dań, składnik płatków śniadaniowych, etc.
Czekoladę warto polecać ze względu na to, ze zawiera , które neutralizują wytwarzane przy metabolizmie tłuszczu. Ma szereg pozytywnych efektów dla organizmu począwszy od poprawy zdrowia układu sercowo-naczyniowego po zapobieganie chorobom przewlekłym. Wykazano, że czekolada pomaga obniżyć ciśnienie, a także, regulować poziom cukru we krwi. Wreszcie, jest również związana wydzielaniem endorfin - hormonów dobrego samopoczucia - co może tłumaczyć, dlaczego jest tak powszechnie znana i lubiana jako podnosząca nastrój.
Czekolada jest często mieszana z innymi produktami, które wzbogacają smak i także mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Znajdziemy więc m. in. czekoladę z miętą, pomarańczami, orzeszkami ziemnymi, , orzechami kokosowymi itp. Jest zatem w czym wybierać... smacznego!
Nadciśnienie tętnicze, czyli hipertensja to jedna z najczęściej występujących przewlekłych dolegliwości układu krwionośnego. Niestety, jest to również schorzenie groźne i jeśli nie jest leczone, może prowadzić do poważnych problemów ze zdrowiem, a nawet do śmierci. czytaj dalej »