Strona głównaPasje5 kulinarnych specjałów, których musisz skosztować strona 2 / 5

5 kulinarnych specjałów, których musisz skosztować

strona 2 / 5


SZPARAGI

Zielone, białe czy fioletowe – ich kariera właściwie rozpoczęła się 4,5 tysiąca lat temu, a ich największymi koneserami byli starożytni Rzymianie. To właśnie oni warzyli z nich napój miłosny. do dziś uznawane są za jeden z najpowszechniejszych afrodyzjaków. Jaka była ich historia w kuchni europejskiej? Trudno orzec, pierwsze informacje o szparagach pojawiają się dopiero w XV wieku. Można przypuszczać, że początkowo raczyły się nimi wyłącznie elity. Teraz to prawdziwy wiosenny przysmak, ceniony w wielu krajach Europy.

© Pixelot - Fotolia.com
Strony : 1 2 3 4 5

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Umierać po ludzku
  • Poradnik-zdrowia.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Hospicja.pl
  • Oferty pracy