Strona głównaPasje5 kulinarnych specjałów, których musisz skosztować strona 3 / 5

5 kulinarnych specjałów, których musisz skosztować

strona 3 / 5


ALGI

Mogłoby się wydawać, że zastosowanie alg w kuchni to wymysł współczesności. Nic bardziej mylnego. Nasi przodkowie tysiące lat wcześniej docenili wartości odżywcze tej niezwykłej rośliny. Pierwsze zapisy dowodzące zastosowania ich w jadłospisie datowane są na 300 lat przed Chrystusem. Na Hawajach ceniono je tak wysoko, że spożywać je mogła wyłącznie rodzina królewska. To właśnie algom Japończycy zawdzięczają odkrycie w 1908 roku piątego, nieco tajemniczego smaku – umami. I właśnie Daleki Wschód nadal jest "królestwem alg", mimo że na świecie zyskały one już popularność jako składnik sushi.

© TR Design - Fotolia.com
Strony : 1 2 3 4 5

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Aktywni 50+
  • Oferty pracy