27-11-2006
zmień rozmiar tekstu
A+ A-
Niebezpieczne dla roślin doniczkowych są rozgrzane pod parapetami kaloryfery. Suche powietrze powoduje, że szybciej tracą wodę. Zauważalnym objawem utraty wody przez rośliny są wiotczejące liście i kwiaty. Najbardziej wrażliwe na brak wilgoci są młode listki, ze względu na cienką blaszkę. Rośliny należy więc odpowiednio zabezpieczyć przed utratą wilgoci.
Dobrym sposobem jest zraszanie wodą, najlepiej przegotowaną, aby była miękka. Użycie twardej wody spowoduje pojawienie się na liściach plam z węglanu wapnia. W roli nawilżacza sprawdzą się także kamyki keramzytu. Wykładamy nim wierzch doniczki wokół rośliny, z którego po uprzednim nawodnieniu będzie parowała woda.
Suche powietrze w mieszkaniu powoduje dodatkowo unoszenie się kurzu, który osadzając się na liściach powoduje, że do roślin dociera mniej światła. Zabieg usuwania kurzu należy zatem wykonywać regularnie, ale delikatnie, żeby nie uszkodzić rośliny.
Piękna roślina to nie tylko okazałe liście i soczyste kwiaty. Bujną roślinność zapewni tylko zdrowy korzeń, rozwijający się w korzystnych warunkach. Szkodzi mu podlewanie wodą z kranu, pozbawionej drogocennych pierwiastków. Twarda woda powoduje odkładanie się soli wapnia w podłożu, a dalej jego zasklepianie. Kiedy więc zimowa pora nie sprzyja przesadzaniu roślin, warto w takich wypadkach wymieniać ziemię w wierzchniej warstwie na świeżą.
Ważne jest też odpowiednie nawożenie roślin, aby dłużej zachowały zdrowy wygląd. Często zapominamy, że nawożenie jest niczym innym jak żywieniem roślin. A prawidłowe odżywianie stymuluje wzrost wszystkich żywych organizmów.
Zwykła woda pozbawiona makro i mikroelementów nie wystarczy. Bladozielony lub żółtawy odcień liści świadczy o niedoborze azotu. Kiedy roślinie brakuje żelaza, jej liście także żółkną za wyjątkiem nerwów. Jeśli nerwy żółkną a blaszka między nimi jest zdrowa, oznacza to niedobór magnezu. Zainwestujmy zatem w wysokiej jakości odżywkę dla roślin. Warto zwrócić uwagę na to, czy zakupiony specyfik zawiera niezbędne składniki pokarmowe takie jak azot, potas, fosfor, magnez, siarka oraz bor, miedź, żelazo i cynk.