Strona głównaPasjeZdrowy przysmak: chałwa

Zdrowy przysmak: chałwa

Witaminy, cenne kwasy tłuszczowe, białko, przeciwutleniacze. To składniki leku czy suplementu diety? Nie. To znany od stuleci przysmak - chałwa. Zdrowy smakołyk który bez większego trudu przyrządzić można w domu.
Zdrowy przysmak: chałwa [© Africa Studio - Fotolia.com] Pierwsze wzmianki o pochodzą jeszcze z czasów dawnego Babilonu. Po kilkunastu wiekach dotarła do Europy, gdzie szybko zyskała na popularności. W Polsce produkcję chałwy na szeroką skalę rozpoczęto w 1951 roku, a do dnia dzisiejszego zachowały się oryginalne receptury z 1978 roku.

Co kraj to obyczaj

Egipcjanie lubią, gdy chałwa ocieka tłuszczem sezamowym, w Tunezji sprzedaje się ją w formie torcików, w Turcji zaś jest używana jako dodatek do pieczywa. Grecy jedzą ją podczas święta Katari, które jest odpowiednikiem naszej środy popielcowej. Chałwę można również wyprodukować z innych nasion niż sezam. Dla przykładu na Bałkanach powstaje z maku, słonecznika i orzechów. Dodaje się też do niej różne składniki, np. bakalie.

Domowy sposób na chałwę

Chałwę można stosunkowo łatwo przygotować w domu. Wystarczy uprażyć ziarna , rozetrzeć je np. w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy, dodać do tego miód, bakalie (sprawdzą się również migdały, rodzynki, orzechy, wanilia) i zostawić w lodówce do stężenia. Podobno najlepsze chałwy to te, które długo wyrabia się w misach chałwiarskich i ręcznie masuje.

Na większych przyjęciach sprawdzi się także tort chałwowy. By go przygotować należy przełożyć tradycyjne ciasto tortowe masą przyrządzoną z czekolady, jajek, chałwy, rumu, śmietanki i herbaty. Chałwa smakuje świetnie również jako dodatek do deserów kawowych. Najprostszy z nich składa się z kawy, bitej śmietany, listków mięty i posypki ze startej chałwy.

Smacznie czy zdrowo?

Wszyscy wiemy, że sezam jest bardzo , bo zawiera cenne oleje, witaminy, m.in. A, B, E, przeciwutleniacze, a także duże ilości białka.

Jednak w skład chałwy ze sklepowej półki wchodzą emulgatory i różnego rodzaju regulatory kwasowości. Zdarza się także, że producenci dodają kontrowersyjny składnik – korzeń mydlnicy, który dawniej był używany jako środek do prania, mycia i jako medykament na przeczyszczenie. Współcześnie uważa się jednak, że posiada on także szereg dobroczynnych właściwości, np. wykrztuśne, pomocnicze w bólach reumatycznych, artretyzmie czy zapobiegające miażdżycy.

Dieta chałwowa

Wiele osób uważa, że spożywanie chałwy nie tylko dostarczy organizmowi potrzebnych składników, ale i przyczyni się do zrzucenia zbędnych kilogramów. Dieta chałwowa pozwala stracić nawet 3 kilogramy w 3 dni. Okazuje się jednak, że dieta choć jest skuteczna, to niekoniecznie zdrowa. Nie dostarczając naszemu organizmowi zróżnicowanych pokarmów wyniszczamy go. Owszem, chałwa, tak jak sezam, zawiera zdrowe tłuszcze, witaminy, białko, a także cukry. Jednak zalecane podczas diety 150 g może dostarczyć ich zbyt małe ilości.

Kęs chałwy tylko na deser, z zachowaniem pozostałych posiłków, będzie idealnym rozwiązaniem – pożywi nas i nasyci. Najzdrowszą chałwę przyrządzimy sami – korzystając z naturalnych produktów możemy mieć pewność, że przekąska zadowoli nie tylko nasze podniebienia, ale i dostarczy organizmowi cennych składników.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 08:51:36, 15-08-2013 Anna G


    Pamietam, ze moja Mama kupowala bardzo czesto chalwe w cukierniach, na wage z takiego dlugiego bloku, byla pyszna. Ja tez dlugie lata zajadalam sie chalwa, nagle przestalam, a szkoda, jutro zaraz kupuje!!!

  • 14:42:38, 26-08-2013 Malwina

    kochani ..właśnie wczoraj zrobiłam sama chałwe...40 dkg sezamu uprażyłam delikatnie na suchej patelni(w trakcie wyzwala sie dużo oleju sezamowego) zmieliłam w młynku do kawy dodałam pare łyżek miodu gryczanego zblendowałam..potem troche pokrojonych orzechów...ręką wyrobiłąm w wałeczek, pojemniki niskie wyłożyłam folią spożywczą, zeby łatwo było wyjąc, pouciskałam i do lodówki na co najmniej 2g ....pycha...zdrowa, włąsna bez konserwantów...oprócz miodu, sezamu nic w niej więcej nie ma....jako przegryzka dla łakomczuchów i do podania do kawy....

    http://vimed.pl/2011/11/dlaczego-warto-jesc-sezam/
    ... zobacz więcej
  • 22:57:55, 27-08-2013 toy_

    ale efekt uboczny....mdli mnie
    jak po wypiciu glukozy przy krzywej cukrowej
  • 23:17:15, 27-08-2013 Malwina

    Toy..ta robiona chałwa jest o wiele mniej słodsza od kupnej....ale jak ktos nie lubi to i ta domowa będzie niesmaczna....
  • 14:34:51, 14-09-2013 basia2002

    Nigdy nie robiłam chałwy domowym sposobem, przeczytałam jak się robi i sama spróbuję zrobić tylko muszę znać proporcję składników. Przeczytałam i wiem , że się praży ziarno sezamu potem trzeba przemielić w młynku, dodać miodu , dokładnie wyrobić i jak ktoś lubi może dodać bakalie. Wstawić do lodówki aż stężeje. Dawniej jak się kupiło chałwę i kroiło się ją nożem to miała dużo w sobie oleju sezamowego , olej znacznie pozostawał na opakowaniu co sprawiało , że ta chałwa była tłusta , a teraz zauważcie jest sucha. Najważniejsze , że jest zdrowa i na pewno ma też dużo kalorii więc trzeba ją jeść w małych ilościach.
    ... zobacz więcej
  • 20:57:15, 15-09-2013 en_vogue

    Uwielbiam chałwę !
    Może sama ją kiedyś zrobię
  • 22:05:23, 15-09-2013 krystynka

    Również uwielbiam chałwę.
    Kupię 10 dkg - zjem 10 dkg, kupię 20 dkg - zjem 20 dkg.
    Problemów z wagą nie mam.
    Tylko myśl, że może zaprotestować trzustka, bądź wątroba sprawia, że hamuję się.
    No i ten syrop glukozowy w składzie..., no i utwardzony tłuszcz roślinny itd... itd...
  • 12:56:07, 16-09-2013 1kalarepka

    Też lubię chałwę ale jem dosyć rzadko, bo sumienie mnie gryzie po takim łakomstwie .
  • 12:40:13, 28-09-2013 Kaima

    Chałwa smakowała mi od zawsze, a teraz, kiedy wiem, że jest zdrowa, będzie jeszcze smaczniejsza.
  • 12:54:40, 28-09-2013 martok

    Cytat:
    Rystyna
    teraz, kiedy wiem, że jest zdrowa, będzie jeszcze smaczniejsza.
    Też poczułem się rozgrzeszony. Kiedy natknąłem się na ten wątek, to od razu kupiłem kilogramowy blok. Niestety, nie był to ten sam smak co kiedyś; ta, którą kupiłem, była dość suchawa, więc chałwowy nałóg, zwalczony parę lat temu, wrócił mi tylko częściowo. Może to i dobrze, bo o tej nieszkodliwości chałwy to po prostu nie może być pełna prawda!
    *

Strony : 1 2 3 nastepna »

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Pola Nadziei
  • Uniwersytety Trzeciego Wieku
  • Oferty pracy