Strona głównaPasjeZdrowy przysmak: chałwa

Zdrowy przysmak: chałwa

Witaminy, cenne kwasy tłuszczowe, białko, przeciwutleniacze. To składniki leku czy suplementu diety? Nie. To znany od stuleci przysmak - chałwa. Zdrowy smakołyk który bez większego trudu przyrządzić można w domu.
Zdrowy przysmak: chałwa [© Africa Studio - Fotolia.com] Pierwsze wzmianki o pochodzą jeszcze z czasów dawnego Babilonu. Po kilkunastu wiekach dotarła do Europy, gdzie szybko zyskała na popularności. W Polsce produkcję chałwy na szeroką skalę rozpoczęto w 1951 roku, a do dnia dzisiejszego zachowały się oryginalne receptury z 1978 roku.

Co kraj to obyczaj

Egipcjanie lubią, gdy chałwa ocieka tłuszczem sezamowym, w Tunezji sprzedaje się ją w formie torcików, w Turcji zaś jest używana jako dodatek do pieczywa. Grecy jedzą ją podczas święta Katari, które jest odpowiednikiem naszej środy popielcowej. Chałwę można również wyprodukować z innych nasion niż sezam. Dla przykładu na Bałkanach powstaje z maku, słonecznika i orzechów. Dodaje się też do niej różne składniki, np. bakalie.

Domowy sposób na chałwę

Chałwę można stosunkowo łatwo przygotować w domu. Wystarczy uprażyć ziarna , rozetrzeć je np. w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy, dodać do tego miód, bakalie (sprawdzą się również migdały, rodzynki, orzechy, wanilia) i zostawić w lodówce do stężenia. Podobno najlepsze chałwy to te, które długo wyrabia się w misach chałwiarskich i ręcznie masuje.

Na większych przyjęciach sprawdzi się także tort chałwowy. By go przygotować należy przełożyć tradycyjne ciasto tortowe masą przyrządzoną z czekolady, jajek, chałwy, rumu, śmietanki i herbaty. Chałwa smakuje świetnie również jako dodatek do deserów kawowych. Najprostszy z nich składa się z kawy, bitej śmietany, listków mięty i posypki ze startej chałwy.

Smacznie czy zdrowo?

Wszyscy wiemy, że sezam jest bardzo , bo zawiera cenne oleje, witaminy, m.in. A, B, E, przeciwutleniacze, a także duże ilości białka.

Jednak w skład chałwy ze sklepowej półki wchodzą emulgatory i różnego rodzaju regulatory kwasowości. Zdarza się także, że producenci dodają kontrowersyjny składnik – korzeń mydlnicy, który dawniej był używany jako środek do prania, mycia i jako medykament na przeczyszczenie. Współcześnie uważa się jednak, że posiada on także szereg dobroczynnych właściwości, np. wykrztuśne, pomocnicze w bólach reumatycznych, artretyzmie czy zapobiegające miażdżycy.

Dieta chałwowa

Wiele osób uważa, że spożywanie chałwy nie tylko dostarczy organizmowi potrzebnych składników, ale i przyczyni się do zrzucenia zbędnych kilogramów. Dieta chałwowa pozwala stracić nawet 3 kilogramy w 3 dni. Okazuje się jednak, że dieta choć jest skuteczna, to niekoniecznie zdrowa. Nie dostarczając naszemu organizmowi zróżnicowanych pokarmów wyniszczamy go. Owszem, chałwa, tak jak sezam, zawiera zdrowe tłuszcze, witaminy, białko, a także cukry. Jednak zalecane podczas diety 150 g może dostarczyć ich zbyt małe ilości.

Kęs chałwy tylko na deser, z zachowaniem pozostałych posiłków, będzie idealnym rozwiązaniem – pożywi nas i nasyci. Najzdrowszą chałwę przyrządzimy sami – korzystając z naturalnych produktów możemy mieć pewność, że przekąska zadowoli nie tylko nasze podniebienia, ale i dostarczy organizmowi cennych składników.

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Komentarze

  • 01:08:16, 01-10-2013 Ja-nusz

    To znaczy, że się nie wyróżniam. Także jestem smakoszem chałwy, choć jest znacznie mniej smaczna niż dawniej.
    Ale to nic nadzwyczajnego. W czasach młodości wszystko lepiej smakowało. Tuczy jak dawniej, ale nie odmawiam sobie żadnych przyjemności. Dziś produkcja idzie w kierunku na ilość a nie na jakość, ale i tak kupuję, konsumuję gdy tylko mi się ten smakołyk napatoczy. "Produkcja" domowym sposobem wydaje mi się zbyt skomplikowana i czasochłonna.
  • 15:01:09, 17-05-2016 ~gość: 118.102.70.xxx

    najwspanialsza chalwa pistaciowa , kupuje torcik 400 gr. piekna sprawa !
  • 15:16:15, 20-05-2016 Krzysztof1950

    Chałwa smakuje jak kurz z cukrem. Ja nie lubię
  • 13:01:49, 12-03-2020 wesolysenior

    Ja nie lubię chałwy. Zupełnie nie moje smaki. Mój tata to dałby się za nią zabić.
  • 15:48:24, 29-03-2020 dylan91

    Nie wiedziałem, że chałwa jest zdrowa. Myślałem, że wręcz odwrotnie.

Strony : 1 2 3

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • EWST.pl
  • Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych
  • Akademia Pełni Życia
  • Kobiety.net.pl
  • Oferty pracy