Strona głównaPasjeNowe hobby Polaków: moda na gotowanie strona 2 / 2

Nowe hobby Polaków: moda na gotowanie

strona 2 / 2


Powrót do przeszłości

© Sandra Gligorijevic - Fotolia.comTrendy kulinarne oznaczają nie tylko smakowanie zagranicznych potraw i próbowanie nowości, ale także powrót do tradycji. Na naszych stołach coraz częściej pojawiają się potrawy przygotowane według starodawnych receptur – mięsiwa, sosy czy zupy. Jeżeli chodzi o produkty używane do przyrządzenia takich dań, to chętnie wykorzystywana jest dziczyzna, grzyby czy aromatyczne zioła. Ważne jest, że staropolskie tradycje kulinarne inspirują nie tylko profesjonalnych kucharzy, ale też pasjonatów. Przepisy są ogólnodostępne i każdy może spróbować przyrządzić danie na ich bazie. Nadchodząca Wielkanoc to doskonała okazja, by znów zwrócić się ku pitnym miodom, spróbować żuru gotowanego na gęsinie czy chleba na naturalnym zakwasie.

Kulinarna przepowiednia

Tempo życia nieustannie przyspiesza, więc Polacy będą szukać rozwiązań, by pogodzić nowe hobby z pracą i innymi obowiązkami domowymi. Jednym z nich jest ułatwianie sobie życia i korzystanie z gotowych propozycji – na przykład pracochłonnych w wykonaniu , koncentratów warzywnych czy przetworów owocowych. Trzeba jednak zwrócić uwagę, by były one skomponowane z naturalnych składników i nie zawierały konserwantów. Czytanie etykiet ze składem produktu to kolejny trend, który nie tak dawno temu rozgościł się u nas na dobre. W tym roku na znaczeniu zyskają oparte na przyprawach kuchnie orientalne. Inspiracje będą płynąć głównie z Japonii, Indii, Tajlandii czy Chin.

Kuchnia tajska jest przez wielu znawców uważana za jedną z najlepszych i najbardziej aromatycznych kuchni świata - to właśnie w Tajlandii spożywa się najwięcej, bo aż 5 gram, chili w przeliczeniu na osobę. W hinduskich potrawach także dominują głębokie smaki i wyraziste aromaty, które nadaje masala, czyli specjalnie skomponowana mieszanka przypraw. Orientalne dodatki nie tylko pozwalają na odkrywanie nowych smaków, ale także potrafią stanowić wyjątkowe dopełnienie dań kuchni polskiej. Są więc doskonałym sposobem, by rozpocząć swoją przygodę z eksperymentowaniem w kuchni.

Tarsmak
Strony : 1 2
 

Zobacz także

 

 

 

Skomentuj artykuł:

Komentarze mogą dodawać wyłącznie osoby zalogowane.
Jesteś niezalogowany: zaloguj się / zarejestruj się




Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników serwisu. Senior.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Komentarze niezgodne z prawem i Regulaminem serwisu będą usuwane.

Artykuły promowane

Najnowsze w dziale

Polecane na Facebooku

Najnowsze na forum

Warto zobaczyć

  • Hospicja.pl
  • eGospodarka.pl
  • Kosciol.pl
  • Pola Nadziei
  • Oferty pracy