Herbaciany foodpairing: jak łączyć posiłki z herbatą
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków, wzbudza coraz większe zainteresowanie osób lubiących gotować. Nie wszyscy jednak wiedzą, że uzupełnić smak poszczególnych potraw i wzbogacić kulinarne doznania może także jeden z najpopularniejszych na świecie napojów, jakim jest herbata. Czy jednak powinniśmy ją pić podczas jedzenia? Które potrawy możemy bezkarnie łączyć z herbacianym naparem, a które na filiżankę ulubionego trunku pozwalają dopiero kilka minut po zakończeniu jedzenia?
Pączki: warto eksperymentować ze smakami
Tłusty Czwartek to bez wątpienia najsłodszy dzień karnawału. I choć tradycja jedzenia pączków tego dnia sięga już setek lat, być może warto spróbować przygotować w domu nową odsłonę tego karnawałowego przysmaku? Bo kto powiedział, że pączek zawsze musi wyglądać i smakować tak samo?
Jak zaparzyć idealną herbatę? 7 zasad
Prawidłowo zaparzony napar herbaciany zachwyca swoim smakiem, aromatem, a także wyjątkową barwą. Taki efekt osiągniemy jednak tylko wtedy, kiedy liście herbaty będą świeże, wysokiej jakości i co najważniejsze – wcześniej prawidłowo przechowywane. Istotne jest również, by przestrzegać zasad ich prawidłowego parzenia, czyli zachować odpowiednie proporcje, użyć właściwych naczyń i wody, a także trzymać się określonej receptury.
Zakupy na styczniowych wyprzedażach planuje prawie trzech na czterech konsumentów – wynika z badania Payback Opinion Poll. Polacy najczęściej udadzą się po odzież i dodatki, do centrów handlowych. Na obniżone produkty przeznaczą najczęściej od 250 do 500 zł, korzystając przy tym z bieżącego budżetu.
Kolędowanie od kilkuset lat praktykowane jest w czasie Bożego Narodzenia oraz bezpośrednio po nim. Zarówno same pieśni, jak i pomysły na tę świąteczną tradycję, ulegają jednak ewolucji. Zobacz, co wiesz o kolędach.
Zwyczaje na świecie: alkohol na świątecznym stole
Święta Bożego Narodzenia to czas rodzinnych spotkań, wspólnego biesiadowania i rozmów przy suto zastawionym stole. Smak dań i słodkości dopełniają napoje. Także i one stanowią część przekazywanej z pokolenia na pokolenie tradycji, która wyznacza świąteczne menu. Polacy kontynuują wielowiekowy zwyczaj serwowania polskiej wódki, a co podają mieszkańcy innych krajów?
Internet źródłem kulinarnych inspiracji
Polacy, którzy kochają gotować, pomysły na oryginalne potrawy czerpią przede wszystkim z Internetu – dowodzą najnowsze badania przeprowadzone na zlecenie marki Samsung. Prawie 80% gotujących przyznaje, że lubi imponować rodzinie i znajomym kulinarną wiedzą i umiejętnościami.
Kawę się parzy a nie rozpuszcza
Świadomość Polaków dotycząca odżywiania stale rośnie. Dlatego coraz częściej szukamy produktów, które są naturalne. Jak podkreślają dietetycy – im bliżej natury, tym czujemy się zdrowsi. Stąd tak popularne stały się ekobazary czy targi śniadaniowe oferujące żywność najwyższej jakości. Jeśli chcemy czuć się dobrze w swoim ciele powinniśmy sięgać po produkty jak najmniej przetworzone. Podobnie jest z kawą. Zarówno bariści, jak i dietetycy podkreślają, że naturalny oraz bogaty smak i aromat kawy możemy uzyskać wyłącznie ją parząc, a nie rozpuszczając.
Najlepsze kasztany są... w dolinie Casentino
Fani pewnego serialu powiedzą, że najlepsze kasztany są w Paryżu na placu Pigalle. Miłośnicy kuchni powinni jednak wiedzieć, że żadne miejsce na świecie nie może równać się z przepiękną doliną Casentino, w której odbywa się festiwal Polenty i Kasztanów. Ten wyjątkowy symbol jesieni świetnie sprawdza się jako składnik wielu ciekawych potraw.
Świąteczne iluminacje - wybierz najpiękniejsze
Już po raz siódmy startuje akcja „Świeć się z Energą”, w ramach której wybierane są najpiękniej świątecznie oświetlone miasta w Polsce. W konkursach organizowanychdodatkowo wziąć udział mogą galerie handlowe oraz miłośnicy fotografii. Na zwycięzców czekają nagrody o łącznej wartości 250 tysięcy złotych, w tym 200 tys. na cele charytatywne.