Styl Życia eSenior Kultura Ludzie Wakacje Pasje Związki Recenzje Porady Dyskusje
Strona główna Styl życia Pasje Wiadomości

Nick Cave pomaga 70-letniemu debiutantowi

Nick Cave fot. MonolithNick Cave zaśpiewał gościnnie w piosence "Our Lady Of Light" debiutującego wykonawcy ukrywającego się za pseudonimem Ratso.

więcej »

Słony lubi słodki. Nietypowe połączenia smaków

© Boris Ryzhkov - Fotolia.comNietypowe połączenia smakowe wzbudzają wiele emocji - przyzwyczajeni do tego, że słony i słodki znajdują się po dwóch stronach barykady, podchodzimy do nich z dużą dozą sceptycyzmu. Może jednak czasem warto wyjść poza utarte schematy, by przekonać się, że na polu kulinarnym jest jeszcze wiele do odkrycia?

więcej »

Imbir: nie tylko przyprawa

© kostrez - Fotolia.comImbir cieszy się coraz większą popularnością wśród Polaków - nie tylko jako aromatyczny dodatek do potraw, ale także jako panaceum na wiele dolegliwości. Ten niepozorny korzeń, dzięki olejkom eterycznym oraz substancjom żywicowym, kryje w sobie wiele prozdrowotnych właściwości – niszczy bakterie, działa przeciwbólowo i rozgrzewająco, a nawet… odchudza!

więcej »

Poczta Polska upamiętnia 100. rocznicę wybuchu Powstania Wielkopolskiego

fot. Poczta PolskaPoczta Polska wprowadza 27 grudnia br. znaczek oraz kartkę „100. rocznica wybuchu Powstania Wielkopolskiego”. To kolejne emisje upamiętniające odradzającą się po latach zaborów Rzeczpospolitą i jej bohaterów.

więcej »

Bakalie. Krótki przewodnik

© udra11 - Fotolia.comSmak Świąt to tradycyjne potrawy: karp, kluski z makiem, barszcz, pieczony schab, duże ilości suszonych owoców, orzechy. Bakalie to produkty, bez których nie wyobrażamy sobie świętowania. Zgodnie z tradycją, duża ich ilość na świątecznym stole, to gwarancja zdrowia i dobrobytu na cały następny rok. Suszone owoce i orzechy idealnie sprawdzają się w przypadku tradycyjnych potraw, ale też nowoczesnych dań. Dodają przygotowanym potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu.

więcej »

Pić albo nie pić? Fakty i mity o kawie

© Lorenzo Buttitta - Fotolia.comWrzesień to czas, kiedy pożegnaliśmy się już z letnim wypoczynkiem i ze zdwojonym wysiłkiem zabieramy się do pracy i nauki. Długie godziny przy biurku czy nad książką sprawiają, że częściej sięgamy po ulubioną małą czarną. Ale czy na pewno wszystko już o niej wiemy?

więcej »

Najbardziej świąteczne ciastka: skąd wzięły się pierniki?

© li84 - Fotolia.comRóżnią się między sobą kształtem, grubością, miękkością czy dodatkami, zawsze jednak uwodzą aromatycznym, korzennym zapachem przypraw, przywołującym na myśl zimowe wieczory i rodzinną atmosferę Świąt Bożego Narodzenia. Choć pierniki uważane są za polski przysmak, tak naprawdę pochodzą z okolic dzisiejszej Holandii, a sama tradycja ich wypiekania kultywowana jest w różnych częściach Europy – i nie tylko.

więcej »

Jak schłodzić alkohol? Jaka temperatura dla jakiego trunku?

© Alvintus - Fotolia.comAtmosferę spotkań towarzyskich często podkręcają ciekawie podane napoje alkoholowe takie jak wino, piwo czy modne drinki. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś do jakiej temperatury powinniście schłodzić trunki, by wydobyć z nich prawdziwą głębię smaku?

więcej »

Odwrót od diesli. Rośnie udział "benzyniaków" na drogach

Fot. Yuri Bizgaimer - Fotolia.comZ danych Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Pojazdów ACEA wynika, że już nie diesle, ale silniki benzynowe są najchętniej wybierane przy zakupie nowych aut osobowych w Europie Zachodniej.

więcej »

Zachować smaki lata czyli jakie przetwory robimy na zimę

© el lobo - Fotolia.comPoczątek jesieni to zwykle w polskich domach czas przygotowywania różnorodnych przetworów na okres zimowy. Wszystko po to, aby cieszyć się smakami lata, kiedy za oknem królować będzie śnieg i mróz. Aż 90 procent Polek samodzielnie przygotowuje przetwory. Najchętniej zamykamy w słoikach ogórki, paprykę i grzyby.

więcej »

Strony : [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12] [13] [14] [15] [16]


Polecamy Kosciol.pl Fundacja ITAKA - Centrum Poszukiwań Ludzi Zaginionych Kobiety.net.pl Hospicja.pl Oferty pracy